Alleenstaande, leegstaande woning in Waasten brandt volledig uit

De leegstaande woning in de Frelinghienweg werd door het vuur tot een ruïne herschapen.© Christoph Lefebvre
De leegstaande woning in de Frelinghienweg werd door het vuur tot een ruïne herschapen.© Christoph Lefebvre
Christophe Lefebvre

Een zwartgeblakerd, smeulend karkas! Meer schiet er van de bescheiden woning in de Frelinghienweg in Waasten niet over, nadat het gebouw door een vuurzee maandagnacht werd verslonden. Na uren blussen was het voor de hulpdiensten meer dan duidelijk: hier is kwaad opzet in het spel.

De eerste oproep bereikte de noodcentrale kort na 22 uur. “We stuurden meteen de nodige manschappen op weg maar bij aankomst stond de woning al in lichterlaaie. Meer dan gecontroleerd laten uitbranden konden we niet meer doen.”

Kapitein Lahousse, die als officier de bluswerken overzag, is er dan ook van overtuigd dat het vuur al enige tijd vrij spel had gekregen. “Het betreft hier een alleenstaande en ook leegstaande woning, pal aan de Franse grens”, zegt hij.

Gelukkig geen slachtoffers

“De Frelinghienweg is een kleine weg die uiteindelijk enkel door buurtbewoners wordt gebruikt en waar er weinig tot geen passage is. Het waren mensen aan de andere kant van de grens, in Frankrijk, die het vuur het eerst opmerkten nadat ze een oranje gloed in het donker zagen. De woning was onbewoond waardoor er godzijdank geen slachtoffers vielen maar het huis zelf werd tot een ruïne gereduceerd.”

Bewuste daad of uit de hand gelopen kwajongensstreek? Het onderzoek zal dit moeten uitwijzen

Een onderzoek naar de precieze omstandigheden werd meteen geopend al is er van veel twijfel geen sprake.

“De woning was onbewoond en losgekoppeld van de gebruiksnetten. Het lijkt ons dus sterk dat het zomaar spontaan zou kunnen ontbranden” sluit de officier af.

Alles wijst op brandstichting

“Ik kan natuurlijk geen absoluut uitsluitsel geven daar we het resultaat van de experts af moeten wachten. Toch wijzen zowat alle indicatoren in de richting van brandstichting. Het huis staat alleen en het is er donker. Door de strenge avondklok in Frankrijk passeert er op dat punt geen enkel voertuig meer na 18 uur dus hebben vandalen er vrij spel.”

“Gaat het dan ook om een bewuste daad of eerder een uit de hand gelopen kwajongensstreek? Het onderzoek zal dit moeten uitwijzen.”

Brandweer moet dronken man uit puin bevrijden

In de nasleep van de brand werden de ordediensten nog meerdere malen naar de plaats geroepen, nadat enkele personen het uitgebrande huis probeerden binnen te dringen. Voor één man, die volgens verschillende getuigen onder invloed was van alcohol, moest ook de brandweer tussenkomen. Hij raakte gekneld tussen het puin en moest worden bevrijd. De politie bracht de kerel over naar het commissariaat. (CLL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.