Afghaan veroordeeld voor brandstichting in studio

De studio werd vernield door de brand. © a-JVM
Redactie KW

Een 22-jarige Afghaan heeft voor de Brugse rechtbank 37 maanden cel gekregen, waarvan 24 maanden voorwaardelijk, voor brandstichting in zijn studio.

Eind september 2021 stak de bewoner van een studio in de Brugse Sint-Jorisstraat enkele papieren in brand en wierp die in de zetel. S.S. (22) gooide er nog enkele boeken bij en reed vervolgens met zijn brommer naar een kennis, die op haar beurt de hulpdiensten verwittigde.

“Gelukkig kwamen de buren wakker van de rook. Anders had hij misschien een dode op zijn geweten”, stelde procureur Fauve Nowé. De studio brandde bijna helemaal uit terwijl er bij de buren ook heel wat rook- en waterschade was. S.S. werd opgepakt en zit sindsdien in de cel.

Frustratie

De verdediging drong vreemd genoeg aan op de vrijspraak. “Mijn cliënt vluchtte als 16-jarige naar België nadat zijn oom en vader vermoord waren door de taliban”, pleitte meester Michel Simoens. “Hij probeerde in Brugge een leven uit te bouwen maar kende de ene tegenslag na de andere.”

“Hoewel hij Nederlands leerde en werkte kreeg hij maar geen verblijfsvergunning. Uit frustratie stak hij zijn cursus Nederlands in brand en dat is bij mijn weten niet strafbaar. Het was nooit zijn bedoeling om de studio in brand te steken. Toen de brandweer arriveerde was er trouwens enkel sprake van rook, geen vuur.” (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.