Brandstichters Jeugdhuis De Tunne gebruikten hamburgerdoosjes om vuur te stoken

De brand werd gesticht onder de luifel waardoor uiteindelijk ook het hele gebouw in de vuurzee opging.
De brand werd gesticht onder de luifel waardoor uiteindelijk ook het hele gebouw in de vuurzee opging.
Wouter Vander Stricht

De twee jongeren van 18 en 17 jaar uit Izegem die verdacht worden van de brand zaterdagnacht in Jeugdhuis De Tunne verschenen deze middag respectievelijk voor de onderzoeksrechter en de jeugdrechter. Beiden werden nu vrijgelaten onder strenge voorwaarden. Ondertussen distantieert KSA Izegem zich ook van een van de vermeende daders, die KSA-leider was. Hij werd uit de jeugdbeweging gezet.

De twee jongeren (een jongen van 17 en een jongen die net 18 is geworden, beiden uit Izegem) die verdacht worden van brandstichting in een jeugdhuis in Izegem, zijn verhoord. Ze menen dat het per ongeluk gebeurde, maar dat wordt door het parket betwist.

De brand ontstond onder een afdak. Daarbij werden twee aparte tafels in brand gestoken met alcoholgel en kartonnen hamburgerdoosjes. Hiervan werd ook een filmpje gepost op Snapchat. Het onderzoek loopt volop. De meerderjarige wordt deze namiddag voorgeleid voor de onderzoeksrechter, de minderjarige verschijnt deze namiddag voor de jeugdrechter.

KSA-leider meteen op non-actief gezet

De identiteit van de twee daders deed ondertussen onder de Izegemse jeugd al de ronde. KSA Izegem distantieerde zich dan ook van de feiten én van een van de daders. “In de nacht van 2 op 3 januari was er een zware brand in Jeugdhuis De Tunne. Eén van de verdachten maakt deel uit van de leidingsploeg van KSA Izegem. Om die reden wordt de leider in kwestie met onmiddellijke ingang op non-actief geplaatst, minstens zolang het onderzoek loopt”, klinkt het in een perscommuniqué.

“KSA Izegem is geschokt door de zware brand in het jeugdhuis. Onze beweging heeft een hechte band met Jeugdhuis De Tunne. Verschillende van onze leiders, oud-leiders en oud-leden zijn lid van het jeugdhuis. Voor onze Megafuif gebruikten we het jeugdhuis als ‘exclusieve feestzone’ en na KSA-evenementen zakten leiders vaak af naar De Tunne. Net zoals vele andere Izegemnaren heeft het jeugdhuis een speciale plek in ons hart. KSA Izegem neemt met klem afstand van de brandstichting, nu blijkt dat één van onze leiders in deze zaak verdacht wordt. We benadrukken dat we met KSA Izegem niet in de kijker willen lopen met dit droevig nieuws. Het incident was een individuele actie die niets met onze werking te maken heeft.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.