Bordeeluitbater uit Oostende krijgt jaar met uitstel

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een 51-jarige bordeeluitbater uit Oostende veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf met uitstel.

John C. kreeg ook een geldboete van 48.000 euro, waarvan de helft met uitstel. Zeven prostituees werden in het zwart tewerkgesteld.

De feiten speelden zich van mei 2015 tot juni 2016 af in de Oostendse prostitutiebuurt. De politie probeerde steeds in kaart te brengen welke vrouwen zich in die buurt prostitueren. Achter de ramen bleken echter niet de prostituees te zitten die op dat moment via Dimona gemeld waren, het elektronische bericht waarmee de werkgever iedere indiensttreding en uitdiensttreding van een werknemer aangeeft bij de RSZ. Meerdere prostituees werden voor een beperkt aantal uren aangemeld, maar bleken veel langer te werken. Zeven vrouwen werden zelfs helemaal in het zwart tewerkgesteld.

Arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere verwees naar het uitgebreide strafblad van de eerste beklaagde. John C., die momenteel in het Zuid-Engelse graafschap Essex woont, werd al meermaals veroordeeld voor opzettelijke slagen en verwondingen. De man liep ook al tegen de lamp voor drugsfeiten, verboden wapenbezit en sociale inbreuken.

Voor hem vorderde de arbeidsauditeur een jaar gevangenisstraf en 60.000 euro boete. Van een eerdere boete van ruim 15.000 euro heeft de man nog helemaal niets betaald. Zijn partner Cindy R. (40) heeft wel nog een blanco strafblad en riskeerde 36.000 euro boete voor haar aandeel in de zaak. De rechter sprak haar echter vrij.

De verdediging plaatste vraagtekens bij de vaststellingen van de politie, onder andere omdat het niet altijd duidelijk was of de prostituees effectief aan het werk waren. De rechter veegde dat argument van tafel, aangezien de politiemensen sowieso enkel de schaarsgeklede vrouwen in de vitrines noteerden. Slechts in 19 van de 160 gevallen bleek de prostituee correct gemeld bij de RSZ.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier