Boot mensensmokkelaars valt in panne voor Oostendse kust

© Getty Images
Redactie KW

Twee Albanezen en twee Italianen riskeren tot acht jaar effectieve celstraf voor mensensmokkel. De mannen worden verdacht van de smokkel van zeven illegalen met een zeilbootje, dat vorige zomer motorpech kreeg voor de Oostendse kust.

Op vrijdagavond 14 juni vorig jaar kreeg de kustwacht melding van een zeilboot die 25 kilometer voor de kust van Oostende in panne was gevallen. Een reddingsboot van de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst en de scheepvaartpolitie snelden ter plaatse en begeleidden het bootje met de naam ‘Summer of 69’ terug naar de Oostendse haven. De negen opvarenden, allemaal mannen, beweerden van Albanese origine te zijn. Volgens het parket waren de omstandigheden aan boord levensgevaarlijk.

“Er waren geen reddingsvesten aanwezig en de vuurpijlen bleken al vele jaren vervallen”, stelde procureur Frank Demeester woensdag in de Brugse strafrechtbank. “Een radar of deftige radio ontbraken. Bovendien was er maar ruimte voor vier personen, terwijl ze er met negen op zaten.”

Opgepakt in Italië

Opvarenden Hashim X. (33) en Alfred M. (51) werden aangehouden als vermoedelijke mensensmokkelaars. De zeven andere opvarenden zouden hen 10.0000 tot 13.000 pond betalen om naar het Verenigd Koninkrijk gebracht te worden. De procureur vroeg voor X. en M. respectievelijk acht en zeven jaar effectieve celstraf.

In de beklaagdenbank zitten ook twee Italianen. Anna B. (53) en Giuseppe L. (46) werden begin oktober in Italië opgepakt en zouden bij de aankoop van de zeilboot in Antwerpen betrokken zijn geweest. Ze riskeren elk 37 maanden cel. Voor alle vier de beklaagden vroeg de procureur ook nog een boete van 56.000 euro. De verdediging benadrukte dat het bootje structureel in orde was.

Vrijspraak gevraagd

Hashim X., die in Italië al veroordelingen opliep voor inbraken, en Alfred M. hielden vol dat ze zelf de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk wilden maken. “Mijn cliënt is zeker niet de grote man in dit verhaal”, stelde Nadia Lorenzetti, de advocate van X. Ze vroeg een mildere bestraffing, deels met uitstel, voor haar cliënt. Naar eigen zeggen konden X. en M. de prijs voor het transport drukken door met de smokkelaars mee te werken. “Toen ze hoorden dat mijn cliënt kon varen, mocht hij zelfs gratis mee”, pleitte Alexander Verstraete, de advocaat van M. Hij vroeg de vrijspraak voor zijn cliënt. De Italiaanse verdachten vroegen eveneens de vrijspraak. De uitspraak volgt op 6 mei. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier