https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Bom gevonden in huis in Roeselare: twee broers aangehouden voor terrorisme, buurt reageert geschokt

Thomas Dubois

Het federaal parket voert een onderzoek naar twee broers van Palestijnse afkomst. In hun woning in Roeselare vond de politie een zelfgemaakt explosief. De twee zijn aangehouden op verdenking van terrorisme.

De twee broers van Palestijnse afkomst kwamen in het vizier van het gerecht na een interventie van de politie in Antwerpen. Op vrijdag 17 september moesten die tussenbeide komen in wat op het eerste zicht leek op een home invasion. Naderhand bleek het te gaan om de twee broers die hun zus een bezoekje hadden gebracht en daar slagen hadden uitgedeeld omdat hun zus en haar man zich ‘te Westers’ zouden gedragen hebben. Toen de politie de namen van de broers vernam, bleek dat ze gekend stonden als geradicaliseerde moslims.

Met een gespecialiseerd arrestatieteam trok de politie vervolgens naar Roeselare, waar de twee broers in een huis in de Hoogleedsesteenweg wonen. Daar werd een zelfgemaakt explosief gevonden. Ook één van de broers kon gearresteerd worden, een andere sloeg op de vlucht. Hij kwam zich echter eind vorige week zelf melden bij de politie. De twee zijn aangehouden door de Brugse onderzoeksrechter en zitten in de cel. “Ze worden verdacht van deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie en inbreuken op de wapenwet”, klinkt het bij het federaal parket, dat het onderzoek leidt. Het explosief dat gevonden werd bij de huiszoeking werd meegenomen door DOVO.

Altijd met hond

Een van de broers woonde al een tijdje in het begin van de Hoogleedsesteenweg. “Ik ken hem niet zo goed, maar heb hem wel enkele keren gesproken”, vertelt een dichte buur. “Hij kwam bij mij erg vriendelijk over, hij zorgde zeker niet voor overlast. Hij reed met een grote bestelwagen, een Ford Transit. Je zag hem vooral bezig met zijn hond die duidelijk goed getraind was, een Mechelse herder. Hij zei dat hij honden trainde voor de politie, maar ik weet nu natuurlijk niet of dat waar is. Het was toch even schrikken toen ik hoorde van hetgeen er gebeurd is.”

Ook de andere buurtbewoners herinneren de ene broer vooral door zijn hond. “Hij was hier vaak aan het trainen op de parking aan de overkant. Hij wist duidelijk goed waar hij mee bezig, zijn hond liep vaak los, maar luisterde altijd. Ik zou er alvast niet graag door gebeten worden!”

De huiszoeking vond op zondag 19 september plaats en begon in alle vroegte. “Mijn man was omstreeks 5 uur op pad voor pistolets en zag hoe hier verschillende combi’s arriveerden”, klinkt het in de vlakbij gelegen bakkerij. “Ze zijn hier bijna de hele dag gebleven, in de loop van de dag kwamen er ook mensen van de recherche en DOVO bij. Ze zijn ook lange tijd met een drone bezig geweest. Het doet maar vreemd om zoiets hier in de straat te zien.”

Brandend voorwerp

Saar Werbrouck woont in de Gitsestraat, maar heeft een garage in de Hoogleedsesteenweg, schuin tegenover het huis van de Palestijnen. “De mensen van de federale recherche hebben me aangesproken toen ik mijn auto binnen wou zetten. Ze vroegen of ik de twee mannen op de foto herkende. Die ene persoon herkende ik, omdat hij altijd met zijn hond op baan is, dat valt op.”

“Ze vroegen ook of ik niets verdachts gemerkt had. De laatste maanden was dat niet het geval, maar voor de zomer zag ik iemand lange tijd in de buurt van het huis van die man staan. Hij stond er toen ik met mijn auto opreed en nog altijd toen ik naar huis wandelde. Op een bepaald moment zag ik die persoon, van de overkant van de straat, met een brandend voorwerp gooien richting het graspleintje aan de garages. Dat voorwerp is daar dan ontploft. Het was geen gewone ontploffing, maar schade bleek er niet te zijn. Ik ben direct naar mijn vriend gelopen en samen hebben we toen de politie gebeld. Of het iets met elkaar te maken heeft, weet ik niet, maar het is wel opvallend. Het is sowieso een buurt waar er heel wat louche zaken gebeuren.”

(TD/LK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.