Boete voor daklegger nadat werknemer zeven meter naar beneden stort op werf in Kuurne

© Getty Images
Redactie KW

De zaakvoerder van een dakwerkbedrijf uit Menen heeft in de Brugse rechtbank een geldboete van 4.800 euro gekregen voor een zwaar arbeidsongeval ruim vijf jaar geleden.

Op 23 juni 2015 was T.P. (54) met enkele werknemers aan de slag op een werf langs de Kortrijksestraat in Kuurne. Zijn firma was er het dak van een woning aan het vernieuwen. Maar toen er aan de achterzijde van de woning een plank wegsloeg stortte een negentienjarige werknemer, die ook nog studeerde, zeven meter naar beneden.

Schedeltrauma

De jongeman werd met een ernstig schedeltrauma en een wervelbreuk naar het ziekenhuis gebracht, waar hij zes weken in coma lag. “Het is een wonder dat hij die val overleefde”, stelde de arbeidsauditeur. “Maar hij kampt nog steeds met spraak- en slikproblemen, cognitieve problemen, darm- en blaasproblemen en epilepsie.”

Volgens de arbeidsauditeur had de inspectie vijf dagen voor het ongeval de werf al stilgelegd omdat de veiligheid er zwaar te wensen overliet. “De beklaagde negeerde dit verbod en verwittigde na het ongeval ook de inspectie niet”, stelde hij. “Toen de inspectie een half uur na het ongeval ter plaatse kwam had de beklaagde alles al verwijderd. Een plas bloed op de grond was de enige getuige van het ongeval.”

Schrik

Volgens zijn advocaat was T.P. niet formeel op de hoogte gesteld van het verbod. “Hij heeft ook niets proberen weg te moffelen. Hij was gewoon in shock. Maar hij erkent dat er fouten werden gemaakt. Tegenwoordig werkt hij veel veiliger en zonder personeel. De schrik zit er goed in.”

De arbeidsauditeur vroeg zes maanden cel en een geldboete van 6.000 euro voor T.P. Maar de rechtbank toonde zich mild en legde de man een geldboete van 4.800 euro op. Aan het slachtoffer, dat wellicht levenslang arbeidsongeschikt zal zijn, kende de rechter een euro voorlopige schadevergoeding toe. Een deskundige moet de exacte schade becijferen.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier