Boete voor aardappelbedrijf Agristo

Redactie KW

Het aardappelverwerkingsbedrijf Agristo uit Hulste is in twee zaken waarin het beroep aangetekend heeft, opnieuw veroordeeld. In totaal moet het bedrijf nu een boete van 336.000 euro ophoesten.

Bij een eerste zaak werd het aardappelverwerkend bedrijf uit Hulste veroordeeld omdat het tussen 6 juni en 17 juni 2018 niet over de nodige vergunningen beschikte en voor de jarenlange geur- en lawaaihinder. Daarvoor werden twee zaakvoerders nu veroordeeld tot elk 8.000 euro, de nv Agristo werd zelf veroordeeld tot een boete van 160.000 euro.

In een tweede zaak, waarin de firma in eerste aanleg werd veroordeeld tot een boete van 178.000 euro voor milieuovertredingen tussen juni en 4 oktober 2018 kreeg het bedrijf nu in beroep een boete van 160.000 euro.

De buren en Agristo leven al jaren in onmin. Ze klagen vooral over geuroverlast. Agristo investeerde al een pak geld, maar het bracht de omwonenden niet op andere gedachten. De buren, die wel een schade-eis indienden, maar daarover nog geen oordeel door het hof geveld zagen, reageren toch positief. Volgens hen is het bedrijf al meer dan dertig jaar bezig met een illegale exploitatie.

Intussen lopen de procedures verder. Volgens Agristo zijn ze intussen wel wettig bezig en veroordeelde het hof hen enkel voor een korte periode tussen de vernietiging en het verkrijgen van een nieuwe milieuvergunning.

Volgens de advocate van de buren klopt die interpretatie van de recente arresten niet. Op 20 april wordt alvast een nieuwe zaak ingeleid voor de rechtbank van Kortrijk. “Dan procederen we voor de hele periode van 1 januari 2000 tot 1 januari 2020.” (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier