Blunder raadkamer rechtgezet: Bennet D. moet toch naar assisen voor opzettelijke doodslag op baby

Laurens Kindt

Een 24-jarige man uit Nieuwpoort zal zich dan toch voor het hof van assisen in Brugge moeten verantwoorden voor de opzettelijke doodslag op een zes weken oude baby.

De raadkamer in Veurne stuurde het dossier in eerste instantie verkeerdelijk door naar de correctionele rechtbank, maar de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent zette die blunder vandaag/donderdag recht.

De feiten dateren van Nieuwjaarsdag 2018. Die dag belde Bennet D. zelf naar de hulpdiensten omdat het baby’tje niet meer bewoog. De man verklaarde dat hij het kind – waarvan hij niet de biologische vader is, maar dat hij wel erkende – te veel fysiologisch water had gegeven, maar medisch onderzoek wees uit dat het kindje bloedingen had op verscheidene plaatsen op het lichaam. Daarmee geconfronteerd verklaarde de man dat het meisje uit een zetel was gevallen, toen hij haar wilde verversen en dat hij daarna het kind door elkaar had geschud. Volgens zijn raadsman was het in geen geval de bedoeling om het kind te doden.

Blunder in raadkamer Veurne

In april blunderde de raadkamer in Veurne door het dossier door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. Sinds een arrest van het Grondwettelijk Hof in 2017 al kan dit echter wettelijk niet meer en moeten dergelijke zaken in elk geval naar het hof van assisen doorverwezen worden. Die fout is vandaag donderdag rechtgezet door de kamer van inbeschuldigingstelling die de hele zaak doorverwees naar de rol van het hof van assisen. Daarbij was dader Bennet D. niet aanwezig, want de man weigerde uit zijn cel te komen om voor de rechtbank te verschijnen. Wanneer de zaak zal doorgaan, is nog niet bekend.

(LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier