Blankenbergse kiezers misnoegd over verdeling stembureaus: “Werk van een computer”

Volgens gemeenteraadslid en oud-burgemeester van Blankenberge Patrick De Klerck (Open VLD) zijn nogal wat kiezers misnoegd omdat ze komende zondag in een nieuw stembureau verderaf moeten gaan stemmen.

© WK

“Het stembureau in het woonzorgcentrum De Strandjutter werd blijkbaar niet geografisch ingedeeld, maar… alfabetisch. Daardoor moeten nogal wat mensen nu verder van huis gaan stemmen, zeker voor minder mobiele ouderen geen sinecure“, laat hij via mail – onderwerp: ‘geklungel bij de kiesverrichtingen’ – weten. Bij de bevolkingsdienst heet het dat het computerprogramma daarvoor verantwoordelijk is. “Om ervoor te zorgen dat het nieuwe stembureau optimaal benut wordt, verhuisden een aantal straten mee naar deze locatie. We hebben hierbij gemerkt dat het computerprogramma dat we gebruiken om de straten in te delen echter niet geografisch indeelt, maar alfabetisch.” Bijgevolg is een bepaald aantal kiezers dus inderdaad niet toegewezen aan het dichtstbijzijnde stembureau.

Volgens De Klerck hoorde hij er nogal wat klachten over. “Met een bijkomende locatie zou er juist een grotere klantgerichtheid verkregen moeten worden“, zegt hij. “De stembureaus bevinden zich wel binnen een bepaalde kieswijk, en bijgevolg stemt iedereen wel in zijn buurt. Maar we zetten de situatie sowieso recht voor de volgende verkiezingen”, klinkt het verder nog bij de dienst Bevolking.

Een soort kinderziekte dus, zeg maar? “De toewijzing voor het nieuwe stembureau De Strandjutter blijkt nu voor de eerste keer inderdaad niet 100 procent accuraat te zijn verlopen. Maar tegen de volgende verkiezingen staat dat volledig op orde; het extra stembureau kwam er tenslotte in functie van het kiezerscomfort”, reageert schepen Sandy Buysschaert (CD&V). Hij wenst het ‘geklungel bij de kiesverrichtingen’ evenwel ook te nuanceren. “De residenten van De Strandjutter kunnen nu voor het eerst allemaal ter plaatse blijven om te stemmen.

Wat wil zeggen dat ze misschien ook vlugger hun eigen kiesverrichting zullen uitvoeren in plaats van zoon of dochter een volmacht te geven. Plus: één van de zogenaamd getroffen straten, is de Groenestraat: in vogelvlucht amper 250 meter van De Strandjutter. Het is dus zeker niet zo dat die kiezers nu plots helemaal naar de andere kant van de stad moeten gaan stemmen. Maar we gaan het systeem tegen de volgende verkiezingen dus wel nog verder finetunen.”

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.