Bijstandsteam lokale politie vaak onvoldoende scherp opgeleid

Redactie KW

De speciale interventiediensten van de lokale politie moeten helemaal opnieuw worden opgeleid, zo schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws donderdag.

Binnenlandse Zaken grijpt in nadat het Comité P de politieteams ook al helemaal afkraakte. Zelfs de mensen die nu al lid zijn van de zogeheten Bijzondere Bijstandsteams (BBT) moeten een nieuwe zware toelatingsproef doen. Het Comité P lichtte de 25 teams met namen als Cobra (Brugge), Orco (Aalst) en Tabo (Lier) door. De onderzoekers vroegen om de wildgroei aan deze “pseudobijzondere eenheden die vaak ook onvoldoende getraind bleken” in te dijken.

Minister Jan Jambon (N-VA) pakt dat nu aan door alle BBT’s opnieuw op te leiden. Het lokale eliteteam van politiezone Hasselt, Zonhoven en Diepenbeek (Hazodi) onderging als eerste de toelatingsproeven, maar volgens korpschef Philippe Pirard slaagde meer dan de helft van de kandidaten niet.

Alles samen zouden er zo’n 500 mannen en vrouwen van de lokale politie een elitetraining moeten krijgen. Die zou naar gelang de bron tussen de 15 dagen en 2 maanden duren. Wie niet slaagt, krijgt geen toestemming om deel uit te maken van het specialistenteam.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.