Biertje op de markt? 350 euro boete

Redactie KW

Een GAS-boete van 350 euro. Dat bedrag riskeert Sander Wallyn te moeten betalen aan de stad Diksmuide omdat hij onlangs met een blikje bier over Grote Markt wandelde. “De agent vroeg of ik de reglementen kende, goot mijn blikje bier leeg en gaf me een boete. Belachelijk, want ik viel niemand lastig”, vertelt hij. Sinds begin deze maand is het in Diksmuide verboden om alcohol te drinken op openbaar domein. “Op die manier willen we overlast aanpakken”, reageert burgemeester Lies Laridon.

“Ik had net een vriendin bezocht en liep over de Grote Markt van Diksmuide, terwijl ik een blikje bier aan het drinken was”, vertelt Oostendenaar Sander Wallyn. “Twee agenten waren bezig met de controle van een brommer, toen een van hen me tegenhield. Hij vroeg me of ik de reglementen kende… Ik bevestigde dat ik op de hoogte was van het verbod op alcohol op openbaar domein, maar dacht dat de regel enkel van toepassing was op het stadspark, waar vorige zomer problemen waren. De agent goot mijn pintje uit en gaf me een GAS-boete van 350 euro.” In Diksmuide is het sinds 1 maart verboden om alcohol te drinken op openbaar domein, behalve op terrassen en tijdens evenementen en festiviteiten. “De regel kwam er omdat er vorige zomer mensen waren die zich gingen bezatten in het stadspark en dan passanten lastigvielen”, vertelt burgemeester Lies Laridon. “De gemeenteraad keurde de invoering van de wet unaniem goed en het verscheen uitgebreid in de pers. Je moet van een andere planeet komen om niet op de hoogte te zijn van de regel. Er is een proces-verbaal opgesteld, maar de man krijgt nog de kans om zich te verdedigen.”

Je moet van een andere planeet komen om niet op de hoogte te zijn van de regel

Dat is Sander Wallyn echter niet van plan. “Ik zal eens informeren bij een advocaat wat de mogelijkheden zijn, maar zal me waarschijnlijk niet verdedigen. De advocatenkosten voor de verdediging zullen wellicht hoger oplopen dan de boete zelf, dus ik zie er het nut niet van in. Het is echt belachelijk dat ik hiervoor een boete krijg. Ik viel tenslotte niemand lastig.”

Poperinge koploper

Sander is lang niet de enige die onlangs in de Westhoek een gemeentelijke administratieve sanctie of GAS-boete in de bus kreeg. Dat blijkt alvast uit een rondvraag bij alle Westhoekgemeenten. In Diksmuide steeg het aantal GAS-boetes ten opzichte van vorig jaar. “We kunnen meer controles uitvoeren, omdat we 4 extra gemeentelijke vaststellers hebben“, zegt burgemeester Lies Laridon. “In 2018 deelden we 16 boetes en 27 verwittigingen uit. Bijna de helft van de boetes werd gegeven voor loslopende dieren en vier voor afvalverbranding.”

Poperinge blijkt de koploper voor het aantal GAS-boetes. “In 2018 registreerden we 121 dossiers en dit zorgde voor 65 GAS-boetes”, aldus burgemeester Christof Dejaegher. “De cijfers liggen in de lijn van 2017 toen 123 dossiers werden geregistreerd en we 67 boetes oplegden. 24 van de 65 boetes van vorig jaar schreven we uit voor sluikstorten. We zullen de reglementen nog eens kritisch doornemen en misschien verstrengen voor het sluikstorten. Hoe dan ook moeten we in overleg treden met de andere gemeenten van de politiezone, want heel wat inbreuken zijn opgenomen in de zonale politieverordening.”

Sluikstorten

Ieper kende dan weer een opvallende daling. Burgemeester Emmily Talpe. “In 2015 schreven we 145 boetes uit, vorig jaar 56. De voornaamste reden voor boetes waren gevallen van sluikstorten.”

Dat laatste staat ook bovenaan de agenda in Langemark-Poelkapelle. “De afgelopen jaren verdubbelde het aantal GAS-boetes in de gemeente. Van 5 in 2017 naar 10 in 2018”, aldus algemeen directeur Sabine De Wandel. “Dit komt vooral door de extra inspanningen van de gemeentelijke diensten en de politie om sluikstorten te bestraffen. Van de 10 boetes die vorig jaar gegeven werden, waren er 7 voor sluikstorten. Het blijft moeilijk, omdat je de dader niet altijd kan terugvinden.” Hetzelfde verhaal horen we in Heuvelland. “In 2018 werden 7 boetes uitgedeeld, hoofdzakelijk voor beschadigingen aan openbaar domein“, zegt algemeen directeur Jef Huyghe. “Het afgelopen jaar verdubbelde het aantal GAS-boetes, maar een verklaring hebben we daar niet voor. Voorlopig hebben we geen plannen om de reglementen te verstrengen, maar in de toekomst zullen we meer aandacht besteden aan sluikstorten.” Net als Langemark-Poelkapelle en Heuvelland deelde Alveringem vooral boetes uit voor sluikstorten. Veel gemeenten hebben er de afgelopen jaren extra GAS-ambtenaren bij gekregen. Dat zijn gemeentemedewerkers die toestemming hebben om een sanctie op te leggen. “Sinds 2015 hebben we 2 nieuwe vaststellende GAS-ambtenaren”, vertelt Ina Allaert, sanctionerend ambtenaar van Houthulst. “In 2015 hadden 2 GAS-boetes, vorig jaar zaten we aan 14. Dat komt ook omdat we sinds 3 jaar een eenvormig GAS-reglement goedgekeurd hebben.”

Met een GAS-boete kunnen we heel wat vormen van overlast beboeten

Ook in Vleteren komen er extra vaststellers. “In 2018 deelden we 4 GAS-boetes uit, allemaal voor sluikstorten”, aldus algemeen directeur Nele Vanderhaeghe. “Het is eigen aan een kleine landelijke gemeente dat er vooral boetes uitgeschreven worden voor sluikstorten en het verbranden van afval. In 2018 volgden 3 mensen de opleiding van GAS-vaststeller, waardoor we nu zelf zaken als sluikstorten volgens de GAS-reglementering kunnen opvolgen.”

Geen enkele boete

Zonnebeke stelde het afgelopen jaar 13 dossiers op, goed voor 7 boetes. Dat zijn er 7 meer dan in 2017, toen er 19 dossiers waren, maar niemand beboet werd. “Bij geen enkel dossier werd toen de GAS-procedure opgestart, omdat de daders onbekend waren of omdat er onvoldoende bewijslast was”, zegt sanctionerend ambtenaar Patrick Blancke. “In Zonnebeke is sinds november 2017 de algemene politieverordening van politiezone Arro Ieper van kracht. Op die manier konden we heel wat vormen van overlast beboeten. In 2018 schreven we vooral boetes uit voor sluikstorten.” In Lo-Reninge en Mesen deelde men net als vorig jaar geen boetes uit. “Ik ontving in de afgelopen 2jaar geen enkel administratief verslag waarbij melding gemaakt werd van de vaststelling van een GAS-inbreuk”, zegt Dirk Ackerman van Lo-Reninge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier