Bewakingscamera’s in en rond station Kortemark

Voortaan is er permanente camerabewaking in de wachtruimte van het stationsgebouw van Kortemark. Recent werd ook al een bewakingscamera geïnstalleerd in de overdekte fietsenstalling. Dat meldt de gemeente Kortemark in een persbericht.

© Communicatiedienst Kortemark

De voorbije maanden werd de Kortemarkse stationsomgeving meermaals geteisterd door vandalisme. Hangjongeren hadden van de wachtruimte hun favoriete ontmoetingsplaats gemaakt en maakten het er regelmatig al te bont. Sinds het schrappen van de loketfunctie in het station van Kortemark was het gebouw wel nog toegankelijk van kort voor de komst van de vroegste ochtendtrein tot even na het vertrek van de laatste avondtrein. Nauwlettend toezicht via personeel van de NMBS was er daardoor echter niet meer.

“Nut nu al bewezen”

In afwachting van de installatie van bewakingscamera’s werd het aantal patrouilles van PZ Polder in en rond het station in opdracht van de gemeente alvast fors opgetrokken, en met positieve resultaten. Korpschef Johan Geeraert: “Op basis van eerdere meldingen hebben we inderdaad extra gepatrouilleerd. We zullen dit ook blijven doen in de toekomst, want het plaatsen van camera’s zal ook niet álle problemen voorgoed van de baan helpen. Bovendien zijn er in de stationsomgeving nog genoeg plaatsen die extra controles rechtvaardigen. Het is echter een extra troef dat daders nu ook geïdentificeerd kunnen worden. Gedaan dus met braafjes op een bankje te zitten tot de politiewagen om de hoek is verdwenen. De camera in de fietsenstalling, die er sinds kort hangt, heeft in die zin zijn nut zelfs al bewezen.”

De korpschef wijst erop dat stationsomgevingen sowieso een geliefkoosd doelwit vormen voor vandalen. “Het gaat daarbij soms om reizigers die hun laatste trein hebben gemist en iets zoeken om de tijd en de verveling te doden. Laat me dan ook iedere fietser aanraden om zo veel mogelijk de fiets te parkeren in de bewaakte stallingen en die niet zomaar her en der onbewaakt achter te laten.”

Burgemeester Karolien Damman is tevreden dat de twee camera’s geplaatst en in werking getreden zijn. Ze is ervan overtuigd dat dit zal bijdragen aan een nog veiligere en nettere stationsomgeving. “De samenwerking met de politie heeft zeker ook zijn vruchten afgeworpen. De laatste tijd kwamen er nog maar weinig klachten meer binnen en ik zie er ‘s avonds ook niet zo veel beweging meer. Laat ons hopen dat het grootste leed nu ook geleden is.”

Dorpshub De Stoasje

Overdag wordt het stationsgebouw zelf sowieso ook al regelmatig gebruikt als dorpshub, onder de noemer De Stoasje. Dit project streeft naar inclusie van mensen met een beperking en is een samenwerking tussen het Sociaal Huis van Kortemark, Sint-Jan de Deo uit Handzame en Tordale uit Torhout.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.