Beschuldigde Gino Declercq : “Ik heb dat niet gewild. Het spijt mij oprecht.”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Gino Declercq (50) heeft de jury zich teruggetrokken voor de beraadslaging. In zijn laatste woord drukte de beschuldigde zijn spijt uit en herhaalde hij dat hij de dood van Eveline Vandenbogaerde (45) niet gewild heeft.

In de replieken reageerden de burgerlijke partijen scherp op het standpunt van de verdediging. De raadsman van de kinderen van het slachtoffer merkte op dat Declercq tijdens het onderzoek zelf over wurging sprak. “Men wil u doen geloven dat Eveline Vandenbogaerde bij die uitzonderingsgroep zat die al na drie seconden kan sterven. Maar ze werd al talloze keren bij de keel gepakt, dan zou het dus al eerder fataal geweest zijn”, aldus meester Tim De Vogelaere.

Hij zegt zelf dat hij razend kwaad was, niet gewoon kwaad

Meester Liesbeth Groffils, advocate van de ouders van het slachtoffer, haalde de andere verwondingen bij het slachtoffer aan. “Men verkoopt het als een accident de parcours. Ze had veel meer verwondingen en bloedingen dan enkel die breuk van het schildkraakbeen.” Meester Groffils werd door voorzitter Mathieu De Loof op de vingers getikt toen ze de wetsartikelen over doodslag en opzettelijke slagen met de dood tot gevolg wilde voorlezen. “U gaat de strafmaat vermelden en dat mag u niet doen.”

Volgens openbaar aanklager Serge Malefason was het in de nacht van 24 op 25 augustus niet zomaar de zoveelste ruzie. “Hij zegt zelf dat hij razend kwaad was, niet gewoon kwaad. Het was dus ook geen gewone schudding. We moeten onderzoeken of hij het oogmerk had om te doden, niet hoe lang het geduurd heeft.”

De verdediging herhaalde het belang van de getuigenis van de wetsdokter. “De expert heeft gezegd dat het in drie tot dertig seconden kon. En dan was de paniek nog groter toen hij zei dat die wurging met één hand kon.” Volgens meester Kris Vincke is het dan ook flagrant onjuist dat zijn cliënt buitensporig geweld gebruikte. “Het kan niet met massief geweld gebeurd zijn, want de buurvrouw heeft niets gemerkt. Als er die nacht lawaai was geweest, dan had ze het wel zoals gewoonlijk in haar boekje geschreven. Ze had het de andere keren altijd gemerkt als er ambras was.”

Tenslotte kreeg de beschuldigde zoals gebruikelijk het laatste woord. Gino Declercq keek voor het eerst in de richting van de nabestaanden van het slachtoffer. “Ik weet dat ik de familie van Eveline veel leed en pijn heb aangedaan. Maar uit de grond van mijn hart: ik heb dat niet gewild. Het spijt mij oprecht.”

Om 18.55 uur heeft de jury zich teruggetrokken om te beraadslagen over de vier schuldvragen. Voor doodslag riskeert Gino Declercq 30 jaar opsluiting. De verdediging vroeg een herkwalificatie naar opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, zonder het oogmerk om te doden. In dat geval zou 10 jaar de maximumstraf zijn.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier