Beschuldigde Bart Van Goethem heeft niets meer te zeggen in laatste woorden

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces van Bart Van Goethem (39) heeft de jury zich teruggetrokken voor de beraadslaging.

Tijdens de replieken reageerden de burgerlijke partijen kort en scherp op het pleidooi van de verdediging. Meester Nina Van Eeckhaut verwees nog eens naar het rapport van de gerechtspsychiater. “Als Hellebuyck toch zo slecht is, waar is uw tegenexpert?”. Voor de burgerlijke partijen is het ook duidelijk dat Van Goethem blijft liegen over cruciale aspecten in het dossier. Daarmee doelt meester Van Eeckhaut onder andere op het moment dat de beschuldigde het mes in zijn binnenzak stak. Ook over het zogezegde gesprek aan de bushalte blijft hij heel vaag.

“Gewoon zijn plan uitgevoerd”

Meester Kris Vincke, advocaat van de kinderen van de betrokkenen, herhaalde dat Van Goethem wel degelijk de feiten met voorbedachten rade pleegde. “De verdediging probeert twijfel te zaaien en zit mist te spuien dat het niet meer schoon is. Ik ben 100 procent overtuigd dat hij dat mes heel bewust geselecteerd heeft.” Van dat gesprek aan de bushalte gelooft meester Vincke niet veel. “Er is daar niet veel meer gezegd. Zij is niet de lont geweest waardoor meneer is ontploft, hij heeft gewoon zijn plan uitgevoerd.”

“Niet agressief, wel wanhopig”

De verdediging kwam in haar repliek nog eens terug op het vernietigende rapport van dokter Hellebuyck. Meester Govers verwees zelfs naar de vaste assisenvolgers om haar punt te maken. “Er zitten hier trouwens veel mensen in de zaal die ook kunnen bevestigen wat ik allemaal gezegd heb over de verslagen van dokter Hellebuyck.”

Over het gesprek aan de bushalte citeerde meester Govers de verklaring van Anita Vandenbroucke, de buurvrouw die het slachtoffer die dag naar het vredegerecht vergezelde. “Je gaat me dat toch niet aandoen, mijn kinderen afpakken”, zou de beschuldigde gezegd hebben. Op dat moment was Van Goethem volgens de getuige nog altijd niet agressief, maar wel wanhopig. “Ik ben ervan overtuigd dat die man die feiten niet heeft gepland. Die man is tot ontploffing gekomen door hetgeen aan die bushalte is gezegd.”

Geen woorden van spijt

Tot slot kreeg de beschuldigde van voorzitter Koen Defoort zelf het laatste woord. In tegenstelling tot bij het begin van het proces, had Van Goethem deze keer geen woorden van spijt. “Meneer de voorzitter, ik hou me aan het pleidooi van mijn advocaat”, sprak hij.

De jury heeft zich om 13.25 uur teruggetrokken om te beraadslagen over de twee schuldvragen. Voor moord riskeert Bart Van Goethem levenslange opsluiting, 30 jaar opsluiting is de maximumstraf voor doodslag.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier