Beruchte oplichter Martin Bruins slaat toe aan onze kust

Martin Bruins in onverdachte tijden voor zijn winkel in De Haan. © GF
Redactie KW

Martin Bruins kwam in zijn thuisland Nederland al vaak in opspraak, maar de man slaat nu ook toe aan onze kust. In De Haan had hij tot voor kort een groente- en fruitwinkel, maar na een opvallend Facebookbericht vonden wij heel wat gedupeerden die wilden getuigen over de duistere praktijken van deze meesteroplichter.

Een meesteroplichter kan je Martin Bruins wel noemen. De kerfstok van deze onlangs ingeweken Nederlander en ex-charmezanger is dan ook lang. Zo deed hij in 2001 een inzameling voor een achtjarige met kanker. Dat geld raakte nooit bij de ouders van die jongen. Bruins haalde er een woedende menigte mee op zijn hals en een rechter oordeelde dat hij toch een bepaald bedrag aan de familie moest overmaken.

In 2005 werd hij nog eens veroordeeld. In Apeldoorn had hij een hoop bedrijven opgelicht. Ze hadden geïnvesteerd in zijn mode-event, maar dat ging nooit door. Bruins moest uiteindelijk 42.000 euro terugbetalen. Twee jaar later kreeg hij 14 maanden cel omdat hij zijn ex-vriendin en zijn dochtertje mishandeld zou hebben. In 2014 speelde hij de hoofdrol in ‘Undercover in Nederland’. Het bekende Nederlandse tv-programma besteedde een hele aflevering aan de ondertussen beruchte oplichter Martin Bruins.

Misnoegd

Twee jaar geleden zei Bruins Nederland vaarwel en hij begon een nieuw leven aan onze kust, eerst in Bredene, later in De Haan. In die laatste kustgemeente startte hij met een groente- en fruitwinkel, ‘Den Haene’. Die zaak doekte hij begin deze week op met een opvallend Facebookbericht: ‘Doordat er in het begin slecht personeel in de winkel was en daardoor veel klanten zijn weggebleven, en de kosten hierdoor zijn gestegen in opzichte van de baten, en door eerder in het jaar ik te kampen kreeg met medische privé omstandigheden, heeft dit nu geleid dat ik de winkel definitief zal sluiten, we danken u voor u dat wij u mochten bedienen en wensen onze klanten al het beste’. (sic)

Die post veroorzaakte nogal wat deining. In de reacties lazen we dat zijn personeel al maanden niet meer betaald is. Ook Christophe Nobels reageerde misnoegd. Volgens hem liet Bruins facturen voor zijn winkel naar het adres van Christophe sturen.

Wij namen contact op met de 42-jarige Oostendenaar voor wat meer uitleg. “Ik leerde Martin in 2016 kennen op een evenement dat ik had georganiseerd voor mensen die alles kwijt waren geraakt door een woningbrand. Martin maakte me wijs dat hij een van de bekendste personen in Nederland was en dat hij mijn vzw zou helpen.”

Christophe had langs de Torhoutsesteenweg immers een buurtwinkel voor mensen die door omstandigheden hulp nodig hadden. “Mijn levenswerk”, aldus de man. “Martin en ik hielden contact en op een dag vroeg hij me of hij zijn domicilie voorlopig bij ons zou mogen zetten omdat hij naar België zou verhuizen. Dat zou hij doen tot hij zelf iets gevonden had. Ik stemde toe. Ik had al zoveel mensen geholpen. In totaal gaf ik zelfs al 144 mensen onderdak, tot ex-gedetineerden toe.”

Ruïneren

“Na een tijdje had hij mij volledig rond zijn vinger. Hij stelde me voor om even mijn winkel over te nemen. Zo kon ik wat tijd doorbrengen met mijn vrouw, want ik was oververmoeid. Ik geloofde alles wat hij zei, hoewel ik van verschillende mensen te horen kreeg dat hij een van de grootste oplichters was die er bestaan. Nadien bleek dat de huur en andere facturen niet meer betaald werden van mijn winkel. Ik had hem alles toevertrouwd.”

Ik diende een klacht in bij de politie. Die man moet gestopt worden – Christophe Nobels

“In 2016 kreeg ik twee beroertes. Daarvan heeft Martin gebruik gemaakt om me helemaal te ruïneren. Zelfs mijn camionette verdween. Op de koop toe startte hij twaalf verschillende bedrijven op via mijn adres, waaronder de fruitwinkel in De Haan. Ik kreeg advocaten en deurwaarders over de vloer. Ik kreeg 24 uur de tijd om een bedrag van meer dan 12.000 euro te betalen. Ik ben alles kwijt. Sinds mijn beroertes ben ik invalide door verlamming. Al mijn spaarcentjes heb ik moeten gebruiken om er een klein beetje bovenop te geraken. Martin heeft me gekwetst, bedrogen, bestolen… (zwijgt even) Ik snap niet dat die man zijn gang kan blijven gaan. Hij moet gestopt worden. Ondertussen diende ik een klacht in bij de politie. Blijkbaar heeft Martin zelfs geen officieel adres meer in België. Ik hoop dat er binnenkort een rechtzaak van komt. Hij heeft mij kapotgemaakt. En mij niet alleen, er zijn heel wat gedupeerden.”

Ook Tamara Sanders (45) uit Aartrijke en haar dochter Kiara Depestel (17) horen bij de gedupeerden. “Wij hebben in zijn fruitwinkel gewerkt en werken er eigenlijk nog steeds”, vertelt Tamara. “Ik kan niet stempelen omdat we ons C4 niet krijgen van Martin. Sinds juni zagen we nog geen cent van ons loon. Volgens Martin de schuld van de sociale kas, maar zij vertelden ons dat hij hen ook niet betaalde. Daarnaast betaalde ik ook nog eens 1.200 euro uit eigen zak aan een leverancier, dat geld zag ik nooit terug. We stuurden hem al verschillende aangetekende brieven, maar hij reageert nergens op. Van de arbeidsinspectie moest ik op ziekenkas gaan, maar ook daar krijg ik geen enkele cent omdat er gewoon geen loonfiches zijn. Daardoor zitten wij nu in financiële problemen.”

Vervalsing

Ook Christophe Ost (34) uit De Haan bevestigt het verhaal van Tamara. “Ik werkte voor Martin van 10 juli tot 7 augustus”, vertelt Christophe. “Ik zag geen euro. Daarom diende ik na een maand mijn ontslag in.”

Christophe Nobels met de stapel facturen die Martin Bruins op zijn adres liet toekomen.
Christophe Nobels met de stapel facturen die Martin Bruins op zijn adres liet toekomen.© JRO

Nog heel wat mensen contacteerden ons ondertussen met hun slechte ervaringen met Martin Bruins. Zo liet ook Glenn Hintjens (43) uit Oostende weten dat hij een tijdje het management van Martin heeft verzorgd. In totaal werd hij naar eigen zeggen voor 20.000 euro opgelicht via vervalsing van handtekeningen.

Bruins ontkent alles

We probeerden ook de meesteroplichter zelf te strikken voor een reactie. Na enkele vreemde telefoontjes en berichten kregen we toch Martin Bruins zelf aan de lijn. “Dit spelletje is ondertussen al een half jaar aan de gang. Ik weet dat Christophe mij beschuldigt, maar ik kan eerlijk zeggen dat dat niet klopt. Hoe het adres van Christophe dan op die papieren komt? Geen flauw idee. Wat de werknemers betreft van mijn fruitwinkel in De Haan: die mensen hebben hun geld gekregen. Ik weerleg dus alle aantijgingen aan mijn adres.”

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier