Beruchte hondenfokker staat terecht voor zwartwerk

© iStock
Redactie KW

Een hondenfokker van een hondenkwekerij uit Westrozebeke heeft zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor zwartwerk. Roland T. (47) sjoemelde immers met de detachering van drie Slovaakse werknemers. Het openbaar ministerie vorderde 14.400 euro boete.

In oktober 2017 en maart 2018 werden controles uitgevoerd bij Puppy for All in Westrozebeke, een deelgemeente van Staden. Drie Slovaakse werknemers werkten zogezegd voor een Slovaakse onderneming, die eveneens Roland T. als zaakvoerder had. Verder onderzoek wees uit dat het Belgische bedrijf ongeveer 35 keer meer omzet draaide dan het Slovaakse bedrijf. De Slovaken waren ook enkel in Westrozebeke aan de slag.

“Dit is geen correcte detachering, het is enkel opgezet om de sociale bijdragen in België te omzeilen”, aldus arbeidsauditeur Evi De Clercq.

De beklaagde ontkende dat er sprake was van gesjoemel. Volgens zijn advocate leefde de man van Slovaakse origine in de veronderstelling dat de opgezette constructie wettelijk in orde was. De verdediging vroeg om de vrijspraak of om opschorting van straf.

De bewuste hondenfokkerij kwam ook om andere redenen al negatief in het nieuws. Bij meerdere controles werden door de Dienst Dierenwelzijn feiten van dierenverwaarlozing vastgesteld. In oktober 2018 besliste burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) zelfs dat de hondenkwekerij definitief moest sluiten.

De rechtbank doet op 13 december uitspraak.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier