‘Beroepsoplichtster’ riskeert 37 maanden celstraf

De beklaagde stuurde zijn kat naar het proces. © Getty Images
Redactie KW

Een meester-manipulator en een beroepsoplichtster. Het is een kleine greep uit de talloze benamingen die Marina C. (37) uit Bulskamp dinsdag te horen kreeg in de Veurnse rechtbank. De vrouw, die eerder al werd veroordeeld voor oplichting, riskeert nu een bijkomende celstraf van 37 maanden.

Marina C. maakte tientallen slachtoffers en deinsde er zelfs niet voor terug om haar eigen partner op te lichten en gedurende de volledige relatie voor te liegen. Ook haar eigen vrienden bedotte ze. Een andere man met financiële problemen duwde ze nog dieper in de put toen ze hem kon overtuigen om zijn budget te beheren. Ze maakte nog eens 35.000 euro afhandig.

Marina C. uit Bulskamp bij Veurne werd vorig jaar al veroordeeld tot 12 maanden cel waarvan 9 met uitstel voor oplichting, toen ze via 2dehands.be spullen verkocht maar nooit afleverde. Het ging toen ‘slechts’ om in totaal zo’n 2.000 euro.

Valse mailadressen

Ze werd wegens die feiten in voorhechtenis geplaatst, nog voor dat proces van start ging. Toen ze voorwaardelijk vrijkwam, begon ze echter op veel grotere schaal op te lichten. Het proces in die eerste zaak was volgens het openbaar ministerie zelfs nog niet begonnen.

Marina C. deed zich dit keer voor als medewerkster van Orange. Ze maakte tal van valse mailadressen en documenten aan om dat te kunnen staven. Via Facebook Messenger en mensen uit haar vriendenkring slaagde ze erin tienduizenden euro’s te vergaren onder het voorwendsel dat ze goedkoop aan multimediaproducten van Apple en Samsung kon raken, dankzij haar positie bij Orange.

Eigen vriendenkring

Zelfs mensen uit haar eigen vriendenkring lichtte ze op. Tientallen mensen liepen in de val en gingen op het aanbod in. De producten werden echter nooit afgeleverd omdat ze niet bestonden.

Marina C. bleef voet bij stuk houden en sleurde er allerhande voorwendsels bij om te bewijzen dat ze ter goeder trouw was. Ze betaalde ook kleine bedragen terug, als tegemoetkoming voor de vertragingen.

Eigen partner jarenlang belogen

Na tal van klachten bij de politie werd ze opnieuw gearresteerd. Ze lichtte zelfs haar eigen partner op door geld van zijn rekeningen door te sluizen naar eigen rekeningen en valse contracten en leningen aan te gaan op zijn naam, door zijn handtekening te vervalsen.

De vrouw deed gedurende de hele relatie alsof ze vast werk had en breide daar hele verhalen rond, terwijl ze zich overdag gewoon bezighield met het oplichten van mensen. Daarom noemde de procureur haar een beroepsoplichtster tijdens het proces. De advocaat van haar partner, ook de vader van haar kind, noemde haar een meester-manipulator. Zijn cliënt blijft met een financiële puinhoop achter.

35.000 euro afhandig gemaakt

Een ander slachtoffer, een man met financiële problemen, maakte ze dan weer 35.000 euro afhandig. Ze overtuigde hem om zijn budget te beheren en zo achterstallige rekeningen en schadeclaims door de deurwaarder af te handelen. Ze verkreeg volledige toegang tot zijn rekeningen.

In plaats van betalingen te doen, schreef ze het geld gewoon over naar eigen rekeningen. Ze sloot ook contracten af op zijn naam en vervalste zelfs documenten met zijn handtekening om zijn vakantiegeld op te strijken. Marina C. leende ook zijn auto, bracht die nooit terug en verkocht die.

Ook zijn rekeningen werden aangewend om de bedragen van de Orange-kwestie op te laten storten. De advocaat van het slachtoffer stelde dat de schuldenlast van zijn cliënt immers opliep tot meer dan 50.000 euro door twintig maand lang ‘crimineel’ budgetbeheer. Hij eiste 40.000 euro schadevergoeding.

37 maanden cel gevorderd

De procureur eiste op zijn beurt een zware straf, namelijk 37 maanden effectieve gevangenisstraf. Hij laakte het feit dat Marina C. tijdens de verhoren bleef liegen en zelfs tegen de politie volhield dat ze voor Orange werkte. Ook toen er geen ontkennen meer aan was, bleef de vrouw verhalen uitvinden die niet klopten.

De beklaagde kwam niet opdagen op het proces en liet zich vertegenwoordigen door een advocaat, Thomas Bailleul. Die vroeg om een opslorping met de vorige straf van 12 maanden, omdat het eveneens om oplichting gaat.

“Als mijn cliënte de cel in moet, zal er bovendien niemand zijn om voor haar zoontje te zorgen. De familierechtbank heeft beslist dat zij het hoederecht krijgt omdat de vader van het kind met persoonlijke problemen kampt”, aldus de raadsman.

Hij voegde er nog aan toe dat alle slachtoffers uit de Orangekwestie zijn terugbetaald via zijn derdenrekening, nadat de ouders van Marina C. met geld over de brug kwamen. Het geld zou afgetrokken worden van haar erfenis. De rechter velt een vonnis op 15 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier