De zaak van de moord op Stijn Saelens op 31 januari 2012 in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene wordt de belangrijkste blikvanger in het nieuwe gerechtelijk jaar. Het Gentse hof van beroep zal de zaak behandelen binnen enkele maanden, maar er is nog geen exacte datum vastgelegd. Het parket van West-Vlaanderen had beroep aangetekend tegen de straffen voor alle verdachten die de Brugse correctionele rechtbank had opgelegd.

André Gyselbrecht (67), Pierre Serry (67), Evert de Clercq (54) en Franciscus Larmit (41) werden respectievelijk tot 27, 21, 27 en 15 jaar cel veroordeeld. Het hof van beroep zal de uiteindelijke strafmaat, afgezien van mogelijk cassatieberoep, moeten bepalen voor de kasteelmoord.

Bij de start van het gerechtelijk jaar in Kortrijk moeten twee advocaten zelf plaatsnemen op het beklaagdenbankje, beiden op 5 september. Een man uit Zwevegem riskeert een celstraf van zestien jaar voor witwasmisdrijven. Hij zou 30.000 euro hebben witgewassen en zou ook onderdak verleend hebben aan een geseinde misdadiger. Een andere advocaat wordt ervan verdacht om gedurende jaren geld te hebben verduisterd van personen die bij hem in schuldbemiddeling waren. Hij zou vijf gedupeerden meer dan 120.000 euro afhandig gemaakt hebben. De correctionele rechtbank van Brugge start op 3 september met het proces tegen een 57-jarige priester uit Brugge. A.S. moet zich verantwoorden voor schuldig verzuim bij een zelfdoding, maar beroept zich op het biechtgeheim. De priester zocht immers geen hulp toen een 54-jarige man duidelijk vertelde over zijn plan om uit het leven te stappen.

Ook de zaak van een 42-jarige man die een vrouwelijke inspecteur van politiezone Vlas had aangereden, staat op de rol van september in Kortrijk. De beklaagde werd door de Kortrijkse strafrechter veroordeeld tot vier jaar effectief, maar de zaak moest eerst behandeld worden door het hof van beroep.

Het Kortrijkse ziekenhuis AZ Groeninge staat op 19 september terecht voor de zelfdoding van een 57-jarige psychiatrische patiënte. Een vrouw uit Kortrijk slaagde erin om het venster van haar kamer te forceren, te openen en naar buiten te springen. De nabestaanden dienden klacht in en verwijten het ziekenhuis onvoorzichtigheid.

DSK-pooier Dominique 'Dodo la Saumure' Alderweireld verschijnt op 3 oktober opnieuw voor de correctionele rechtbank in Kortrijk. De advocaat van Alderweireld, die in 2015 ook al terechtstond tijdens het proces tegen gewezen IMF-topman Dominique Strauss-Kahn (DSK), vond eerder dat het dossier moet behandeld worden voor de Doornikse rechtbank, omdat de beklaagde Frans spreekt, maar de burgerlijke partij en enkele andere beklaagden wilden de zaak liever in Kortrijk houden. Uiteindelijk belandde de zaak bij het hof van beroep. Alderweireld staat terecht voor mensenhandel. Samen met enkele andere verdachten baatte hij verschillende bars uit waar vrouwen vaak illegaal werden tewerkgesteld. Pas op 3 oktober zal de zaak ten gronde behandeld worden in Kortrijk.

Op 1 oktober zal ook een Hells Angel zich moeten verantwoorden voor zijn betrokkenheid bij cannabisplantages in Leisele. In 2016 werd een grote plantage met 1.200 planten ontdekt in een hangar achter de gemeentelijke feestzaal. De man, een ex-para, stond in 1995 terecht omdat hij tijdens een vredesmissie in Somalië in april 1993 een zwaargewonde Somaliër een kogel door het hoofd schoot om een diefstal te verdoezelen.

Voor de correctionele rechtbank in Ieper moet zich op 8 oktober een Albanese moordenaar die jaren een dubbelleven leidde in Geluwe, verantwoorden voor valsheid in geschrifte, valse naamdracht en oplichting. E.S. werd in Italië gezocht voor de moord op een prostituee, maar bouwde ondertussen een nieuw leven op in het West-Vlaamse Geluwe. De zaak werd eerder uitgesteld door een vakbondsactie in de gevangenissen.

Twee Poolse verdachten zullen zich binnenkort ook moeten verantwoorden voor hun aandeel in een verdacht overlijden te Langemark-Poelkapelle. De politiediensten troffen er eind juli het levenloze lichaam aan van de 23-jarige K.P.

Voor de correctionele rechtbank in Brugge staan in de zaak tegen een Antwerpse meester-oplichtster de pleidooien op 26 september gepland. Gina H. gaf zich onder andere uit voor een Brusselse onderzoeksrechter en maakte de slachtoffers wijs dat ze geld nodig had voor terreurbestrijding. In totaal zou ze de slachtoffers 600.000 euro lichter gemaakt hebben. Haar schoonzoon wordt verdacht van heling.

Alle West-Vlaamse dossiers van mensensmokkel en mensenhandel zullen voortaan in Brugge door de gespecialiseerde rechter Bert Salembier behandeld worden. Zo moeten twee Italianen zich op 28 september verantwoorden omdat ze een Albanese migrant met valse papieren op de ferry richting Verenigd Koninkrijk wilden loodsen. Ook het onderzoek naar een grote Albanese mensensmokkelbende is zo goed als afgerond en zal wellicht nog dit najaar gepleit worden. Daarnaast zullen opnieuw heel wat migranten zich moeten verantwoorden voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. Ten slotte is diezelfde correctionele kamer ook bevoegd voor alle sociaal strafrecht, zoals arbeidsongevallen en sociale dumping.

Op 1 oktober moet een vijftiger uit Brugge zich verantwoorden voor moordpoging op zijn zoon. Hans V. probeerde de toen 16-jarige jongen in december 2015 te wurgen. De beklaagde verklaarde achteraf dat hij uit het leven wilde stappen en zijn zoon wou meenemen.

Diezelfde namiddag staan twee Nederlandse neven terecht voor de grootschalige invoer van drugs. De Rotterdammers leverden in totaal ruim 200 kilogram heroïne aan heel wat West-Vlaamse dealers. Ook vier drugskoeriers moeten zich voor de strafrechter verantwoorden.

Op 15 oktober buigt de correctionele rechtbank zich over het dossier rond de dood van baby Jasper in november 2012. Het jongetje van acht maanden stierf in het ziekenhuis van Knokke toen hij tijdens een routineoperatie lachgas in plaats van zuurstof kreeg toegediend. Twee directieleden, een diensthoofd, een anesthesist, het ziekenhuis en de firma die de operatiezaal installeerde, staan terecht voor onopzettelijke doding.

Zeventien hooligans van Club Brugge staan op 19 november terecht voor hun rol in de vechtpartij na de wedstrijd Club Brugge-Napoli van november 2015. Eén van de beklaagden is Jelle Borkelmans, zoon van toenmalig assistent-bondscoach Vital Borkelmans. Tijdens het onderzoek naar de rellen na de wedstrijd Club Brugge-Antwerp kwamen ook vier Brugse grafdelvers in het vizier. Op 4 december moeten zij zich verantwoorden voor grafschennis.

Op 10 december moet een 33-jarige man uit Zeebrugge zich verantwoorden voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Benjamin J. bracht zijn zwangere vriendin eind mei 2017 met zware slagen om het leven en riskeert tien jaar gevangenisstraf.

Door een arrest van het Grondwettelijk Hof moeten alle dossiers van doodslag en moord opnieuw naar het hof van assisen verwezen worden. Zo zal Oliver Bolte zich moeten verantwoorden voor moord en oudermoord. Op 7 maart 2017 schoot hij een vriend dood langs een jaagpad in Zeebrugge. Enkele uren later werd het verkoolde lichaam van zijn moeder Renate aangetroffen in haar woning in Blankenberge. Bolte riskeert levenslange opsluiting.

Suleyman Betelguriev en Steven Van Geel werden naar het hof van assisen verwezen voor hun rol in een dodelijke steekpartij op de Markt in Brugge. Op 30 mei 2014 werd Mikey Peeters (19) met messteken om het leven gebracht. Betelguriev, die de fatale steken zou hebben toegebracht, is sindsdien voortvluchtig en zal dus zo goed als zeker bij verstek berecht worden. Van Geel werd tijdens het onderzoek meermaals vrijgelaten, maar lapte telkens de voorwaarden aan zijn laars. Voor doodslag riskeren de twintigers 30 jaar opsluiting. Beide assisenprocessen vinden in principe pas begin 2019 plaats.

In de correctionele rechtbank van Veurne blijft het wachten op het dossier rond Guy Van Sande (55). De acteur wordt verdacht van bezit, productie en verspreiding van kinderporno. Op 9 oktober buigt de raadkamer zich over de verwijzing van Van Sande en twee medeverdachten. De pleidooien worden dus pas in het voorjaar van 2019 verwacht.

Ten slotte staat begin september in Veurne een dossier van internationale wapenhandel op de rol. De bal ging aan het rollen door een inval in Nieuwpoort, maar de spilfiguur zou een hondenfokker uit het Kempense Lille zijn. Paul W. zit net als een handlanger en de Britse koper van de wapens al ruim een jaar in voorhechtenis.

(Belga)

De zaak van de moord op Stijn Saelens op 31 januari 2012 in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene wordt de belangrijkste blikvanger in het nieuwe gerechtelijk jaar. Het Gentse hof van beroep zal de zaak behandelen binnen enkele maanden, maar er is nog geen exacte datum vastgelegd. Het parket van West-Vlaanderen had beroep aangetekend tegen de straffen voor alle verdachten die de Brugse correctionele rechtbank had opgelegd. André Gyselbrecht (67), Pierre Serry (67), Evert de Clercq (54) en Franciscus Larmit (41) werden respectievelijk tot 27, 21, 27 en 15 jaar cel veroordeeld. Het hof van beroep zal de uiteindelijke strafmaat, afgezien van mogelijk cassatieberoep, moeten bepalen voor de kasteelmoord. Bij de start van het gerechtelijk jaar in Kortrijk moeten twee advocaten zelf plaatsnemen op het beklaagdenbankje, beiden op 5 september. Een man uit Zwevegem riskeert een celstraf van zestien jaar voor witwasmisdrijven. Hij zou 30.000 euro hebben witgewassen en zou ook onderdak verleend hebben aan een geseinde misdadiger. Een andere advocaat wordt ervan verdacht om gedurende jaren geld te hebben verduisterd van personen die bij hem in schuldbemiddeling waren. Hij zou vijf gedupeerden meer dan 120.000 euro afhandig gemaakt hebben. De correctionele rechtbank van Brugge start op 3 september met het proces tegen een 57-jarige priester uit Brugge. A.S. moet zich verantwoorden voor schuldig verzuim bij een zelfdoding, maar beroept zich op het biechtgeheim. De priester zocht immers geen hulp toen een 54-jarige man duidelijk vertelde over zijn plan om uit het leven te stappen.Ook de zaak van een 42-jarige man die een vrouwelijke inspecteur van politiezone Vlas had aangereden, staat op de rol van september in Kortrijk. De beklaagde werd door de Kortrijkse strafrechter veroordeeld tot vier jaar effectief, maar de zaak moest eerst behandeld worden door het hof van beroep. Het Kortrijkse ziekenhuis AZ Groeninge staat op 19 september terecht voor de zelfdoding van een 57-jarige psychiatrische patiënte. Een vrouw uit Kortrijk slaagde erin om het venster van haar kamer te forceren, te openen en naar buiten te springen. De nabestaanden dienden klacht in en verwijten het ziekenhuis onvoorzichtigheid. DSK-pooier Dominique 'Dodo la Saumure' Alderweireld verschijnt op 3 oktober opnieuw voor de correctionele rechtbank in Kortrijk. De advocaat van Alderweireld, die in 2015 ook al terechtstond tijdens het proces tegen gewezen IMF-topman Dominique Strauss-Kahn (DSK), vond eerder dat het dossier moet behandeld worden voor de Doornikse rechtbank, omdat de beklaagde Frans spreekt, maar de burgerlijke partij en enkele andere beklaagden wilden de zaak liever in Kortrijk houden. Uiteindelijk belandde de zaak bij het hof van beroep. Alderweireld staat terecht voor mensenhandel. Samen met enkele andere verdachten baatte hij verschillende bars uit waar vrouwen vaak illegaal werden tewerkgesteld. Pas op 3 oktober zal de zaak ten gronde behandeld worden in Kortrijk. Op 1 oktober zal ook een Hells Angel zich moeten verantwoorden voor zijn betrokkenheid bij cannabisplantages in Leisele. In 2016 werd een grote plantage met 1.200 planten ontdekt in een hangar achter de gemeentelijke feestzaal. De man, een ex-para, stond in 1995 terecht omdat hij tijdens een vredesmissie in Somalië in april 1993 een zwaargewonde Somaliër een kogel door het hoofd schoot om een diefstal te verdoezelen. Voor de correctionele rechtbank in Ieper moet zich op 8 oktober een Albanese moordenaar die jaren een dubbelleven leidde in Geluwe, verantwoorden voor valsheid in geschrifte, valse naamdracht en oplichting. E.S. werd in Italië gezocht voor de moord op een prostituee, maar bouwde ondertussen een nieuw leven op in het West-Vlaamse Geluwe. De zaak werd eerder uitgesteld door een vakbondsactie in de gevangenissen. Twee Poolse verdachten zullen zich binnenkort ook moeten verantwoorden voor hun aandeel in een verdacht overlijden te Langemark-Poelkapelle. De politiediensten troffen er eind juli het levenloze lichaam aan van de 23-jarige K.P. Voor de correctionele rechtbank in Brugge staan in de zaak tegen een Antwerpse meester-oplichtster de pleidooien op 26 september gepland. Gina H. gaf zich onder andere uit voor een Brusselse onderzoeksrechter en maakte de slachtoffers wijs dat ze geld nodig had voor terreurbestrijding. In totaal zou ze de slachtoffers 600.000 euro lichter gemaakt hebben. Haar schoonzoon wordt verdacht van heling. Alle West-Vlaamse dossiers van mensensmokkel en mensenhandel zullen voortaan in Brugge door de gespecialiseerde rechter Bert Salembier behandeld worden. Zo moeten twee Italianen zich op 28 september verantwoorden omdat ze een Albanese migrant met valse papieren op de ferry richting Verenigd Koninkrijk wilden loodsen. Ook het onderzoek naar een grote Albanese mensensmokkelbende is zo goed als afgerond en zal wellicht nog dit najaar gepleit worden. Daarnaast zullen opnieuw heel wat migranten zich moeten verantwoorden voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. Ten slotte is diezelfde correctionele kamer ook bevoegd voor alle sociaal strafrecht, zoals arbeidsongevallen en sociale dumping. Op 1 oktober moet een vijftiger uit Brugge zich verantwoorden voor moordpoging op zijn zoon. Hans V. probeerde de toen 16-jarige jongen in december 2015 te wurgen. De beklaagde verklaarde achteraf dat hij uit het leven wilde stappen en zijn zoon wou meenemen. Diezelfde namiddag staan twee Nederlandse neven terecht voor de grootschalige invoer van drugs. De Rotterdammers leverden in totaal ruim 200 kilogram heroïne aan heel wat West-Vlaamse dealers. Ook vier drugskoeriers moeten zich voor de strafrechter verantwoorden. Op 15 oktober buigt de correctionele rechtbank zich over het dossier rond de dood van baby Jasper in november 2012. Het jongetje van acht maanden stierf in het ziekenhuis van Knokke toen hij tijdens een routineoperatie lachgas in plaats van zuurstof kreeg toegediend. Twee directieleden, een diensthoofd, een anesthesist, het ziekenhuis en de firma die de operatiezaal installeerde, staan terecht voor onopzettelijke doding. Zeventien hooligans van Club Brugge staan op 19 november terecht voor hun rol in de vechtpartij na de wedstrijd Club Brugge-Napoli van november 2015. Eén van de beklaagden is Jelle Borkelmans, zoon van toenmalig assistent-bondscoach Vital Borkelmans. Tijdens het onderzoek naar de rellen na de wedstrijd Club Brugge-Antwerp kwamen ook vier Brugse grafdelvers in het vizier. Op 4 december moeten zij zich verantwoorden voor grafschennis. Op 10 december moet een 33-jarige man uit Zeebrugge zich verantwoorden voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Benjamin J. bracht zijn zwangere vriendin eind mei 2017 met zware slagen om het leven en riskeert tien jaar gevangenisstraf. Door een arrest van het Grondwettelijk Hof moeten alle dossiers van doodslag en moord opnieuw naar het hof van assisen verwezen worden. Zo zal Oliver Bolte zich moeten verantwoorden voor moord en oudermoord. Op 7 maart 2017 schoot hij een vriend dood langs een jaagpad in Zeebrugge. Enkele uren later werd het verkoolde lichaam van zijn moeder Renate aangetroffen in haar woning in Blankenberge. Bolte riskeert levenslange opsluiting. Suleyman Betelguriev en Steven Van Geel werden naar het hof van assisen verwezen voor hun rol in een dodelijke steekpartij op de Markt in Brugge. Op 30 mei 2014 werd Mikey Peeters (19) met messteken om het leven gebracht. Betelguriev, die de fatale steken zou hebben toegebracht, is sindsdien voortvluchtig en zal dus zo goed als zeker bij verstek berecht worden. Van Geel werd tijdens het onderzoek meermaals vrijgelaten, maar lapte telkens de voorwaarden aan zijn laars. Voor doodslag riskeren de twintigers 30 jaar opsluiting. Beide assisenprocessen vinden in principe pas begin 2019 plaats. In de correctionele rechtbank van Veurne blijft het wachten op het dossier rond Guy Van Sande (55). De acteur wordt verdacht van bezit, productie en verspreiding van kinderporno. Op 9 oktober buigt de raadkamer zich over de verwijzing van Van Sande en twee medeverdachten. De pleidooien worden dus pas in het voorjaar van 2019 verwacht. Ten slotte staat begin september in Veurne een dossier van internationale wapenhandel op de rol. De bal ging aan het rollen door een inval in Nieuwpoort, maar de spilfiguur zou een hondenfokker uit het Kempense Lille zijn. Paul W. zit net als een handlanger en de Britse koper van de wapens al ruim een jaar in voorhechtenis.(Belga)