Bendekopstuk riskeert twaalf jaar cel voor overval op juwelier in De Haan

Redactie KW

Drie Litouwers zijn dinsdagochtend voor de strafrechter in Brugge verschenen voor hun aandeel in de brutale overval op juwelier Rubrecht in de Driftweg in De Haan.

Voor kopstuk Aivaras T. vorderde de procureur twaalf jaar effectieve celstraf. Voor zijn kompanen Zigmas S. en Evinas G. vroeg hij negen jaar opsluiting. Op 17 april 2015 drongen de drie gangsters de juwelierszaak binnen en knevelden de zaakvoerder. Terwijl ze hem met een vuurwapen onder schot hielden graaiden ze de etalages leeg en maakte voor 700.000 euro aan juwelen, horloges en geld buit. De daders konden kort na de feiten worden opgepakt, dankzij een tip van de juwelier.

Enkelr dagen voor de overval was Aivaras T. de zaak binnengestapt. Omdat hij zich verdacht gedroeg noteerde de juwelier zijn nummerplaat. De wagen bleek gehuurd in Brussel en toen T. de wagen terugbracht kon hij worden ingerekend. Zijn kompanen werden opgepakt aan een Brussels hotel. “De drie beklaagden maken deel uit van een georganiseerde bende die speciaal naar onze contreien afzakte om de feiten te plegen”, stelde de procureur.

“Op een laptop werden alle voorbereidingen van de overval teruggevonden en de beklaagden hielden nauw contact met hun kompanen in Litouwen.” De juwelier eist een schadevergoeding van een half miljoen euro. “Naast de materiële schade, die deels gedekt werd door de verzekering, leden mijn cliënten ook zware morele schade”, stelde advocaat Victor Petitat. “De juwelier kampt sinds de feiten met een posttraumatische stress-stoornis en hij komt nog vaak badend in het zweet wakker. Zijn hele gezin lijdt enorm onder deze zaak.” Het vonnis volgt op 5 april.

(AF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.