Bende staat terecht voor 1.500 weedplanten in eeuwenoude hoeve

Redactie KW

Een tienkoppige bende staat terecht voor de kweek van ruim 1.500 weedplanten op de zolder van de eeuwenoude hoeve Hooithof in Schuiferskapelle.

Op 16 februari 2013 viel de federale politie binnen in de hoeve Hooithof langs de Wingenesteenweg in Schuiferskapelle. Op de zolder van het historische pand, daterend uit 1774, troffen de agenten een weedplantage aan met ruim 1.500 planten. De broers Wolfgang D. uit Beernem en Joachim D., die de hoeve toen bewoonde maar intussen naar Maldegem verkaste, werden aangehouden. Ook de vriendinnen van de broers werden opgepakt.

Maandag stonden ze samen met nog zes anderen beklaagden, onder wie twee Albanezen, terecht in de Brugse rechtbank. Een van de beklaagden is Oostkampenaar Samil A. Hij kreeg eind 2012 in Kortrijk al eens drie jaar cel na de vondst van een grote hoeveelheid speed in een loods in Lendelede. Volgens de advocaat van de broers D. was hij de sterke man achter de schermen. “Mijn cliënten hadden schrik van hem en werden onder druk gezet”, stelde advocaat Kris Vincke. “Zelf hadden ze de kennis noch het geld voor een dergelijke plantage.”

De procureur wil 330.000 euro aan winsten verbeurd laten verklaren en Gaselwest eist een schadevergoeding van meer dan 55.000 euro omdat de bende illegaal stroom aftakte. Volgens Vincke zijn de bedragen zwaar overdreven. Hij vroeg een werkstraf voor zijn de broers, die eerder al eens 300 uur werkstraf kregen voor drugsfeiten. Het vonnis volgt op 26 oktober.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier