Belg en Roemeen aangehouden op verdenking van mensenhandel en sociale fraude

Redactie KW

De twee werden aangehouden na een grootscheepse gecoördineerde controle-actie.

De Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen startte enige tijd terug een onderzoek naar de activiteiten van een aantal personen die actief waren in de bouwsector. Deze personen stelden voornamelijk Roemeense arbeiders tewerk en werkten hierbij met verschillende binnenlandse en buitenlandse bedrijven, via detacherings- en onderaannemingscontructies. De omstandigheden waarin de werknemers werden tewerkgesteld, bleken niet conform de in België geldende normen te zijn.

Om een nog duidelijker zicht te krijgen op de toestand waarin personen werden tewerkgesteld, werd op 15 maart overgegaan tot een grootschalige gecoördineerde controle-actie, waaraan verscheidene diensten deelnamen, waaronder ook de lokale politiezone Mira (Waregem/Dentergem) en PZ Grensleie. De politiediensten voerden de gelijktijdige controles uit in samenwerking met diverse sociale inspectiediensten. Tijdens deze actie werden vijf werven gecontroleerd, en werden diverse huiszoekingen verricht. Werknemers, verdachten en aannemers werden verhoord.

Omdat er voldoende aanwijzingen omtrent mensenhandel en sociale fraude aanwezig waren met betrekking tot de hoofdverdachten, werden zij dinsdag door de onderzoeksrechter in Brugge aangehouden. Het betreft een 44-jarige belg met officieel adres in Polen en een Roemeen van 37 jaar met officieel adres in Roemenië.

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier