Beklaagden vragen vrijspraak voor boot met anderhalve ton cocaïne

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

In het dossier rond een boot met anderhalve ton cocaïne heeft hoofdbeklaagde Nico H. (58) maandag de vrijspraak gevraagd. De verdediging benadrukte vooral dat de Oostendenaar absoluut geen leidersfiguur was. Op de vorige zitting had het openbaar ministerie tien jaar cel geëist.

Het gerechtelijk onderzoek naar Marnix V.R. (53) uit het Nederlandse Almere en Nico H. ging al eind 2015 van start. Volgens het OM hadden ze toen twee vaartuigen om gedropte pakketten cocaïne op zee op te pikken. Nico H. kocht later ook de Bounty 2 aan. Die boot keerde eind juni 2017 vanuit Kaapverdië terug naar Oostende. Pas bij een tweede doorzoeking werd achter een valse wand 1.538,2 kilogram cocaïne aangetroffen, goed voor een straatwaarde van 225 miljoen euro. De Oostendenaar zit sindsdien in voorhechtenis.

Geen leider

Op het proces vroeg de verdediging van Nico H. de vrijspraak. Meester Sven Mary gaf wel toe dat zijn cliënt het met sommige fiscale regels niet zo nauw nam. “Aangiftes van legale inkomsten is blijkbaar moeilijk voor hem. In Brussel noemen we zo iemand een ‘chipoteur’, maar dat maakt hem niet de grote chef bij de invoer van cocaïne.” Tijdens het onderzoek kwamen volgens de verdediging geen concrete bewijzen tegen de Oostendenaar aan het licht. Ook uit de getapte telefoongesprekken bleek niet dat hij zich met drugs inliet, terwijl bij Marnix V.R. wel een dergelijk gesprek werd onderschept. Via WhatsApp vroeg H. op de dag van het vertrek zelf aan V.R. waar de reis heen ging. Volgens meester Mary strookt dat absoluut niet met een rol als leider.

Randdebiel

Nico H. hield zich bezig met het kopen en verkopen van boten. Ook de Bounty 2 had hij naar eigen zeggen al doorverkocht, al moest die verkoop nog definitief afgehandeld worden. Van de cocaïne achter de valse wand wist hij naar eigen zeggen niets af. “Anders is hij een volstrekte randdebiel, want hij wist dat die boot op gelijk welke manier naar hem zou leiden”, pleitte meester Mary. Ondergeschikt vroeg de verdediging om een mildere bestraffing op te leggen. In het pleidooi werd onder andere verwezen naar het blanco strafblad van de beklaagde, die bovendien al ruim anderhalf jaar in voorhechtenis zit. Ook voor twee Poolse bemanningsleden, die vier jaar cel riskeren, werd de vrijspraak gevraagd. Meester Nathalie Goedertier legde uit dat haar cliënt in het Nederlandse Arnhem werd geronseld om als kok te werken op de Bounty 2. Voor die klus zou hij tot 2.500 euro krijgen. In Kaapverdië zouden de Poolse bemanningsleden zes dagen verplicht op hotel gezeten hebben. “Ze weten niet wat er in die zes dagen op de boot is gebeurd. Die 32 zakken cocaïne hebben ze absoluut nooit gezien.”

Manusje-van-alles

Ten slotte kreeg ook de advocate van de Nederlandse schipper het woord. Meester Mieke Byttebier legde uit dat haar cliënt een bijzondere voorliefde heeft voor de scheepvaart. “Hij was nuttig door zijn werklust om het schip te bewaken, te herstellen of te schilderen.” In die rol als manusje-van-alles maakte Hendrik V.D.H. de dubbele wand waar de cocaïne achter verstopt werd. “Maar dat zou dienen voor extra dieseltanks, hij stelde zich daar geen vragen bij.” V.D.H. beweert ook niet te weten hoe de drugs aan boord zijn geraakt. “Die man viel volledig uit de lucht toen hij dat tijdens het verhoor te weten kwam“, aldus meester Byttebier. De Nederlander uit Bredene zat ruim een jaar in de gevangenis, tot hij begin november 2018 onder elektronisch toezicht werd geplaatst. Het OM vorderde op de vorige zitting vijf jaar cel voor hem. Dinsdag komen de advocaten van de andere beklaagden aan het woord.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier