Beklaagde stapt dreigend op procureur af tijdens proces in Brugse rechtbank

© GF
Redactie KW

Tijdens een proces over een gewelddadige afpersing in Brugge is een van de beklaagden maandag dreigend op de procureur afgestapt. De politie greep pijlsnel in en bracht de man opnieuw naar de cel. “Dit was duidelijk niet om bloemen te geven”, sneerde de rechter.

Op 19 januari ontaardde een discussie op een appartement in de Carmersstraat in Brugge uit op een brutale afpersing. Albert D. (23) stapte rond de middag uit zijn bed en stelde vast dat er 70 euro uit zijn portefeuille verdwenen was. De drugsdealer, die vorig jaar 30 maanden cel kreeg omdat hij een jongen beschoten had met een luchtdrukpistool en een bijl in zijn richting had geworpen, verdacht een jonge vrouw die ook in het appartement verbleef en greep haar bij de keel. “Hij sloeg haar meermaals in het gezicht en belde vervolgens het ‘rescue team'”, schetste de procureur de feiten in de Brugse strafrechtbank.

Medebeklaagden Nicolas V.L. (43) en Barbara V. (40) snelden ter plaatse. Het koppel bracht nog een kennis, P.C. (38), mee dat het even voordien op straat waren tegengekomen. Toen ze het geld niet vonden, gaven Albert D., Nicolas V.L. en Barbara V. de vermeende dief enkele rake klappen en bedreigden ze haar en nog twee anderen aanwezigen met een mes. De slachtoffers moesten al hun bezittingen afgeven, waaronder GSM’s, fietsen en een spelconsole. Er zou zelfs mee gedreigd zijn om vingers af te snijden. “Barbara heeft wat van maffia’tje gespeeld”, verklaarde V.L. daar later over.

Zeven bussen traangas

De vier beklaagden verschenen maandag voor de rechter. Voor Albert D., die als enige nog in voorhechtenis zit en zich ook moet verantwoorden voor speedverkoop, vroeg de procureur 45 maanden celstraf. “Bij zijn arrestatie had hij zeven bussen traangas bij zich. De kans dat hij opnieuw feiten pleegt is volgens de psychiater groot. Ooit zien we deze man terug in het assisenhof”, motiveerde hij de stevige strafvordering. Albert D. was duidelijk niet opgezet met die vordering en stapte plots dreigend op de procureur af. Maar de politie greep pijlsnel in en bracht de man terug naar zijn cel. “Dit was duidelijk niet om bloemen te geven”, sneerde de rechter, die het incident meteen liet noteren.

Maat voor niets

Advocaat Maxime Van Winkel zat duidelijk verveeld met het gedrag van zijn cliënt. “Dit kan uiteraard niet door de beugel“, zuchtte hij. “Ik had een uitgebreid pleidooi voorbereid met het oog op eventuele gunsten, maar dat is een maat voor niets gebleken.” Nicolas V.L. en zijn vriendin staan naast de afpersing ook nog terecht voor enkele winkeldiefstallen. V.L. doolde op 2 november vorig jaar bovendien rond met een mes in de Malehoek in Brugge. De politie hield hem staande en trof ook nog een kous aan met daarin een bokaal. “Een goedendag (middeleeuws slagwapen, red.) anno 2020″, aldus de procureur.

Voor Nicolas V.L. en Barbara V., die eveneens al veroordelingen opliepen voor diefstallen en geweld, vroeg de procureur respectievelijk 43 en 39 maanden celstraf. “Sinds ik therapie volg voel ik mij stukken beter”, stelde V.L. Zijn vriendin ontkende met klem dat ze een mes bij zich had tijdens de afpersing. Voor P.V., die niet kwam opdagen voor het proces, vroeg de procureur een jaar cel. De uitspraak volgt op 28 augustus. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier