Bejaarde die 49 jaar jongere vrouw verkrachtte, moet niet naar de cel

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 75-jarige man uit Alveringem is tot 3 jaar cel veroordeeld voor de aanranding en verkrachting van een 49 jaar jongere vrouw. De man krijgt evenwel de gunst van het probatie-uitstel voor die celstraf en moet dus niet naar de gevangenis. Robert D. leerde het slachtoffer kennen in het AZ West in Veurne, waar hij haar een eerste keer zou betast hebben. De vrouw lag er op dezelfde kamer als de echtgenote van de beklaagde.

De feiten gebeurden eind februari 2018, toen de Alveringemnaar 73 jaar was, en het slachtoffer 24 jaar. Volgens de advocate van het slachtoffer, Els Leenknecht, stak Robert D. niet onder stoelen of banken dat hij gevoelens had gekregen voor de jonge vrouw, iemand met een kwetsbare geestelijke en sociale situatie. “Hij deed boodschappen voor mijn cliënte en nam zelfs chocoladehartjes mee terwijl ze in het ziekenhuis lag. Zijn eigen vrouw was toen al ontslagen uit de kliniek. Robert D. en mijn cliënte hielden contact via Messenger. Toen mijn cliënte uit het ziekenhuis ontslagen zou worden, wou hij haar een allerlaatste keer bezoeken. Ze zat in financiële nood en had een droogkast nodig. Hij besloot haar 300 euro te geven, maar eiste daar kennelijk wat voor terug. In het vrouwentoilet van het ziekenhuis wou hij een seksuele wederdienst. Mijn cliënte voelde zich verplicht om in te gaan op de vraag om haar borsten te tonen, waarop hij haar betastte en op de mond probeerde te zoenen”, pleitte Leenknecht in de Veurnse rechtbank.

Verkracht in de zetel

Daarna bleef Robert D. berichtjes sturen naar het slachtoffer. Hij eiste bovendien dat de vrouw alles zou wissen, omdat zijn echtgenote er niet achter zouden komen. “Hij ging ervan uit dat hij een relatie had met mijn cliënte, wat in werkelijkheid niet zo was. Hij overtuigde haar midden maart 2018 om samen boodschappen te doen in de Aldi in Veurne, op zijn kosten. Daarna bracht hij mijn cliënte naar huis. Hij ging mee naar binnen en daar betastte hij haar nagenoeg meteen in de zetel. Hij eiste dat ze haar T-shirt omhoog deed, en haar broek uit.”

Vervolgens werd de vrouw verkracht. “Mijn cliënte wilde dit absoluut niet. Uiteindelijk is hij vertrokken en heeft zij na verloop van tijd haar beschutte werkplaats gebeld, die aanraadde om de politie te bellen. Zo is de bal aan het rollen gegaan”, aldus Els Leenknecht, die 2.500 euro morele schadevergoeding eiste.

Waarheid verdrongen?

Beklaagde Robert D. legde aanvankelijk bekentenissen af, zowel bij de politie als bij de onderzoeksrechter. De man verklaarde dat hij te ver was gegaan en de situatie verkeerd had ingeschat. Op het proces ontkende hij evenwel staalhard dat hij de vrouw heeft aangeraakt en vroeg de vrijspraak. Robert D. zei dat de politie hem eerder had gedwongen om bekentenissen af te leggen. Maar volgens zijn eigen advocaat, Kris Vincke, heeft zijn cliënt de waarheid verdrongen uit schaamte en verdriet en had het geen zin om tegen het dossier in te pleiten.

Zelfmoord

“Na de voorlopige invrijheidsstelling van mijn cliënt pleegde zijn hulpbehoevende vrouw zelfmoord. De politie kwam namelijk melden dat zijn voorwaarden verlengd werden. De vrouw dacht dat haar echtgenoot in de gevangenis zou belanden en maakte er een einde aan. Ze kende een leven van ziekte en depressies en mijn cliënt zorgde steeds voor haar”, aldus Kris Vincke. “Nu is de vraag of mijn cliënt gestraft moet worden met 42 maanden cel zoals het parket vorderde. Je kan hem niet als een crimineel omschrijven en intussen zijn we 2,5 jaar na de feiten. Die man zit vol schaamte en legt de schuld van de zelfmoord van zijn vrouw bij hem. Straf hem met andere woorden niet nog eens dubbel zo hard”, besloot Vincke.

Niet naar de gevangenis

De rechtbank ging deels in op het verzoek. Robert D. kreeg 3 jaar cel mits probatievoorwaarden. Hij moet dus niet naar de gevangenis maar krijgt wel tal van voorwaarden zoals een contactverbod en zich laten begeleiden voor een seksuele problematiek, alsook vaak op gesprek gaan bij de justitie-assistent. Indien hij de voorwaarden overtreedt, kan de straf alsnog effectief worden. Voorts is de man voor vijf jaar ontzet uit zijn burgerrechten en moet hij 2.500 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier