Beernemnaar riskeert jaar cel voor uitbuiting zwakbegaafd lief: “Hij behandelde haar als een huisslaafje”

Redactie KW

Een 42-jarige man uit Beernem riskeert in de Brugse rechtbank een jaar cel voor uitbuiting van zijn zwakbegaafde vriendin. “Hij behandelde haar als een huisslaafje”, stelde de advocate van het slachtoffer.

F.T. en het 35-jarige slachtoffer leerden elkaar begin december 2015 kennen via een datingsite en hadden een kortstondige relatie. Tijdens die relatie zou F.T. de vrouw, die de verstandelijke capaciteiten heeft van een zevenjarig kind, geïsoleerd hebben van haar ouders en zorgverleners. “Hij spoorde haar aan om met haar identiteitskaart geldsommen van haar rekening te halen”, verduidelijkte de advocate van het slachtoffer. “Als ze het huis niet goed genoeg poetste kreeg ze spullen naar het hoofd. Hij behandelde haar als een soort huisslaafje. Hij zette haar onder druk en dreigde ermee haar ouders te vermoorden als ze er iets over loste.”

Op 22 januari 2016 haalde de politie de vrouw weg van bij F.T. Haar bewindvoerder, die door de ouders werd aangesteld om haar bij F.T. weg te krijgen, vroeg op het proces een morele schadevergoeding van 5.000 euro en de terugbetaling van de geldsommen. De procureur vroeg een jaar cel voor F.T., die eerder al eens opschorting van straf kreeg voor gelijkaardige feiten ten aanzien van een zwakbegaafde vrouw.

De verdediging vroeg de vrijspraak voor de Beernemnaar. “Hij is het slachtoffer van een complot dat zijn kiem heeft in zijn eerdere relatie”, stelde zijn advocate. “Mijn cliënt is zelf zwakbegaafd en stimuleerde zijn vorige vriendin om klacht in te dienen tegen haar pleegvader nadat ze verteld had hoe zij door hem seksueel misbruikt werd. Sindsdien is die pleegvader op wraak uit. Het slachtoffer in de huidige zaak heeft mijn cliënt gecontacteerd via de datingsite – niet omgekeerd – en deed dit in opdracht van haar vader, die bevriend is met de pleegvader van zijn eerdere vriendin. Op het moment dat hun relatie begon was dat eerder proces nog lopende en moest zij in zijn woning bewijsmateriaal verzamelen. Mijn cliënt heeft haar helemaal niet uitgebuit en is zelfs mentaal niet in staat om mensen te manipuleren.”

De procureur deed de complottheorie van de verdediging af als nonsens. De uitspraak volgt op 17 december.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.