Beernemnaar krijgt twee jaar voorwaardelijk voor vandalisme en brandstichting in Brugse hotelschool

In het voorjaar van 2018 werd de hotelschool geteisterd door een hele reeks brandstichtingen. © a-JVM
Redactie KW

Een 24-jarige Beernemnaar heeft in de Brugse strafrechtbank twee jaar voorwaardelijke celstraf gekregen voor brandstichting en vandalisme op het domein van hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. Het openbaar ministerie had de internering gevraagd.

In het voorjaar van 2018 werd de school langs de Spoorwegstraat geteisterd door een reeks brandstichtingen en vernielingen. Ook de gebouwen van de KU Leuven en het Vrij Handels- en Sportinstituut (VHSI) op dezelfde site deelden in de brokken.

De zwaarste feiten dateren van 26 mei 2018. Tijdens de jaarlijkse opendeurdag van Ter Groene Poorte werd toen op vijf verschillende plaatsen brand gesticht. De brandweer had de situatie snel onder controle, maar de schade was aanzienlijk. “Op camerabeelden was te zien hoe de dader het sprinklersysteem in de grootkeuken activeerde en een brandblusser onklaar maakte”, verduidelijkte de procureur tijdens de pleidooien.

Herkenbaar op camerabeelden

“Hij gooide bakken vlees omver en legde een pak met zalm in een wasmand.” De speurders kregen al snel Kenneth D. (24) in het vizier. De jongeman woonde toen nog in de buurt van de school en was de ochtend van de opendeurdag door een leerkracht gezien op het schooldomein. Hij was ook duidelijk herkenbaar op de camerabeelden. De jongeman kon verder nog gelinkt worden aan twee eerdere brandstichtingen in vuilnisbakken aan de straatkant van het schooldomein. Tussen 13 januari en 1 april gooide hij bovendien ruiten in, beschadigde geparkeerde auto’s en stal zelfs spullen uit de lockers van de leerlingen.

Verder onderzoek wees uit dat D., die intussen naar Beernem verhuisde, na een avondje uit op de Eiermarkt of ‘t Zand altijd te voet via het station en langs het schooldomein huiswaarts keerde. Op die momenten was hij veelal onder invloed van alcohol. Volgens de gerechtspsychiater is hij licht mentaal gehandicapt en was hij op het moment ontoerekeningsvatbaar. De procureur drong aan op de internering, maar de verdediging verzette zich daartegen. “Mijn cliënt lijdt aan een vorm van het downsyndroom”, pleitte advocaat Chanel Ribas Colomar.

54.000 euro schade

“Maar het was niet door die aandoening dat hij minder controle had over z’n daden, wel door overmatig alcoholgebruik. Hij ging door een moeilijke periode, maar nu drinkt hij geen druppel meer.” De raadsman drong aan op de opschorting, gekoppeld aan probatievoorwaarden. De strafrechter wees vrijdag zowel de internering als de opschorting af en legde D. twee jaar voorwaardelijke celstraf op. Zo moet hij zich psychiatrisch laten begeleiden, zich onthouden van elk alcoholgebruik en de schade vergoeden. Aan de verzekeringsmaatschappij van de school moet hij om en bij de 54.000 euro betalen. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier