Bankier die verdacht wordt van oplichting riskeert vier jaar cel

(iStock)
Redactie KW

Een voormalige bankier uit Ieper, die ook bij een nevendossier in de zaak Lernout & Hauspie was betrokken, riskeert voor de rechtbank van Ieper 4 jaar cel voor oplichting. De man zou mensen in totaal 1,5 miljoen euro lichter hebben gemaakt, geld dat zou worden geïnvesteerd in projecten in Ghana en Dubai.

Het was de witwascel van de politie die de bal aan het rollen bracht. De speurders merkten op een bepaald moment dat er grote sommen geld van de bankrekening van Eddy V. uit Ieper naar het buitenland verdwenen. Na onderzoek bleek dat V. mensen had aangesproken om geld te investeren. Dat kon enerzijds in een plastiekfabriek in Dubai zijn, die door de eigenaars werd verkocht voor 1,5 miljoen dollar.

Daarnaast is er sprake van een project in Ghana, dat rond 75 kg goud uit de Tweede Oorlog draaide. Eddy V. beweert dat hij bij het opkuisen van de zolder van zijn ouderlijke woonst een briefje vond waarin sprake was van een investering door zijn grootvader in 75 kg goud. Bij de inval van de Duitsers verdween het goud naar het buitenland en belandde tenslotte in Ghana. Daar werd het goud ten gelde gemaakt. Dat geld moest via een Londense bank worden losgewerkt, waarvoor kosten werden gemaakt. Om die kosten te betalen ging Eddy V. op zoek naar geldschieters.

Het openbaar ministerie was niet mals voor V., die al een tijdje in voorarrest zit, en vordert 4 jaar effectief. De openbare aanklager stoort zich aan het verleden van V. De man werd immers door het hof van beroep in Gent veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel voor zijn aandeel in de zaak L&H. “Hij moet dus wel hebben geweten hoe het allemaal in zijn werk ging”, aldus de openbare aanklager.

Meester Koen Bentein, de raadsman van V., vraagt echter de vrijspraak. “Mijn cliënt is zelf slachtoffer. Hij heeft zich door anderen laten overhalen in de projecten te stappen“, klinkt het. Meester Bentein, die spreekt van een slecht uitgevoerd onderzoek, vraagt zich af waarom de speurders het geld niet hebben opgespoord. Niemand weet blijkbaar waar het naartoe is. “Bij wie is dat geld terecht gekomen in Ghana? Dat moest worden onderzocht, maar dat is niet gebeurd.”

In het beklaagdenbankje zit naast Eddy V. ook zijn voormalige vriendin uit Poperinge en zijn zoon. “Zijn vriendin wist van niets”, zegt meester Michiel Battheu. “Er is inderdaad twee keer geld van haar rekening naar het buitenland overgeschreven, maar dat gebeurde op vraag van Eddy V. Die vrouw wist niet waarmee haar partner bezig was.” Ook voor de zoon klonk hetzelfde verhaal.

Eddy V. excuseerde zich op de rechtbank en zei dat het nooit de bedoeling was zijn vriendin, zijn zoon of andere mensen in zoiets te betrekken. Vonnis op 17 december.

(CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier