Autospiegels sneuvelen, elk weekend opnieuw

De Pater Beckstraat in Kortrijk. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De laatste weken trekt er een golf van vandalisme door Kortrijk. In de Pater Beckstraat is het ondertussen bijna een traditie geworden dat vandalen op vrijdagnacht autospiegels kapot trappen. Op ‘t Hoge bekrasten ze vorige week nog verschillende wagens en ook vanuit de Bloemistenstraat en Minister Pieter Tacklaan kwamen er meerdere meldingen over schade aan wagens.

Het aantal aangiftes van beschadigde wagens lag in 2018 maar liefst 13 procent hoger dan in 2017. En dat zullen de Kortrijkzanen geweten hebben. De laatste weken lijkt een heuse vandalismegolf aan de gang te zijn. In de Pater Beckstraat trapten vandalen al drie weken op rij autospiegels kapot, telkens in de nacht van vrijdag op zaterdag. Enkele straten verderop werden zelfs ramen ingegooid weet een buurtbewoner te vertellen. Hij blijft liever anoniem uit angst voor represailles.

Plakband

“Mijn spiegel werd twee weken geleden moedwillig aan diggelen getrapt”, vertelt de man. “Dat het om opzet gaat is zeker want het was de spiegel aan de kant van het voetpad. Ik heb die dan laten herstellen voor 420 euro. De verzekering komt maar vanaf 500 euro tussen, dus kwam het geld uit mijn eigen zak. Ik was dan ook stomverbaasd toen ik vorige week zaterdag wilde vertrekken naar mijn werk en zag dat de spiegel opnieuw kapot was. Ik ben een alleenstaande vader en het geld groeit niet op mijn rug. Voorlopig hebben we de spiegel met plakband er opnieuw aan gehangen. Wat heeft het voor zin om hem nog maar eens te herstellen?”

Garage huren

Afgelopen weekend bleef de wagen van de jonge vader gespaard. “Maar de auto van een oudere vrouw die hier een paar huizen verder woont, moest er voor de tweede keer aan geloven. Dat vrouwtje is 85 jaar en slecht te been. Hoe moet zij in de garage of bij de politie geraken?”

Zelf deed hij geen aangifte. “Om eerlijk te zijn heb ik daar geen tijd voor en veel kan de politie volgens mij niet doen”, zucht hij.

Autospiegels vormen het geliefkoosde doelwit van de vandalen.
Autospiegels vormen het geliefkoosde doelwit van de vandalen.© AN

En daar zou hij wel eens gelijk in kunnen hebben. Yves De Paepe, die aan het begin van straat woont, stuurde verschillende berichten naar meldpunt 1777 en naar het algemene adres van de Kortrijkse politie. Hij wacht ondertussen al bijna 10 dagen op een antwoord. “Afgelopen vrijdag heb ik zelfs een van de vandalen gezien”, vertelt hij. “Hij wandelde al waggelend over straat rond 02.40 uur ‘s nachts. Het was een lange blonde jongeman. Zijn vrienden kon ik niet zien, zij liepen aan de overkant van de straat te roepen. Hij heeft een autospiegel vastgenomen en er eens aan getrokken, maar blijkbaar zat de spiegel te goed vast. Daarna zijn ze doorgelopen.”

Ook de auto van Yves’ vrouw werd eerder onder handen genomen. “Ik heb haar spiegel gelukkig vrij goedkoop kunnen vervangen door een tweedehands exemplaar. En nu parkeer ik de auto elke vrijdagavond om het hoekje. We hebben overwogen om een garage te huren, maar dat kost al snel 55 euro per maand. Dat is een grote kost voor een wagen van negen jaar oud. Bovendien heeft mijn vrouw vaak late en vroege shiften. Ik wil niet dat ze dan alleen door half Kortrijk moet wandelen in het midden van de nacht.” Voor zijn gloednieuwe wagen schafte Yves zich wel een garage aan. “Het is een extra kost, maar veel andere opties zijn er niet”, zucht hij.

Extra controles?

Dat lijken de andere buurtbewoners met hem eens te zijn. Ze proberen elkaar te helpen door garages en opritten te verdelen of dubbel te gebruiken in het weekend. Slechts weinigen doen aangifte van de schade aan hun wagens. De verzekering komt voor een dergelijke kost immers zelden tussen en aangifte doen achten de meesten erg tijdrovend.

Toch is de politie op de hoogte van het probleem weet Thomas Detavernier, woordvoerder van de zone Vlas. Vorige week verzekerde hij al dat er extra controles zouden komen, maar daar heeft geen van de buurtbewoners iets van gemerkt. “Wij zijn druk bezig met het opsporen van de daders”, verzekert hij echter . Tot nu toe blijven die inspanningen zonder resultaat. Ook burgemeester Van Quickenborne is op de hoogte, maar hij verwijst naar de politie. Een oplossing is er dus nog niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier