Assisenzaak Turkse broers Meulebeke: Mesut Uçar veroordeeld tot 29 jaar opsluiting

Redactie KW

Het hof van assisen in Brugge heeft Mesut Uçar (37) veroordeeld tot 29 jaar opsluiting voor de moorden op Ugur (32) en Süleyman Aygun (33).

Hij bracht de broers Aygun in september 2010 in Meulebeke met pistoolschoten om het leven. Openbaar aanklager Tom Janssens had 25 jaar opsluiting geëist.

Zijn jongere broer Hasan Uçar kreeg in de loop van donderdagnacht de vrijspraak. De rol van die jongere broer bleef lange tijd onduidelijk. Een DNA-spoor wees hem aan als de mogelijke leverancier van het wapen. Volgens enkele ooggetuigen was hij bovendien bij de schietpartij aanwezig. Zelf hield Hasan Uçar altijd vol dat hij pas na de feiten door de Vuilputstraat passeerde. Slechts vijf leden van de jury volgden die stelling, maar het hof sprak hem donderdagnacht toch vrij.

De familie van de slachtoffers was over die vrijspraak niet te spreken. De sfeer was vrijdag dan ook grimmig in het assisenhof in Brugge. Er was ook extra politie aanwezig.

De openbare aanklager had 25 jaar gevorderd voor Mesut. De verdediging zag nog ruimere verzachtende omstandigheden in de vlekkeloze levensloop van de oudste Uçar. De jury en het hof vonden de feiten te gruwelijk en veroordeelden de beschuldigde tot 29 jaar opsluiting. De familie van de slachtoffers vond die strafmaat alvast gerechtvaardigd.

Sinds 2007 sluimerde er een familievete tussen beide Turkse clans uit Meulebeke. Op 18 september 2010 ontstond er aan de woning van Mesut Uçar in de Vuilputstraat een nieuwe discussie. Tijdens een schermutseling vielen enkele klappen, waarop de oudste Uçar in zijn woning een pistool haalde. Met ongeveer 15 pistoolschoten beroofde hij Ugur en Süleyman Aygun van het leven.

(JPT/Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.