Assisenproces tegen ‘duivelskoppel’ on hold door corona

Laurens Kindt

Het assisenproces tegen ‘duivelskoppel’ Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker wordt voorlopig uitgesteld naar onbepaalde datum. Dat bevestigt Martin Minnaert, de persmagistraat van het hof van beroep. Het proces tegen Ann Vandekerckhove voor de moord op haar zoontje Ferre, gepland in december, gaat wél door.

Deze maand, vanaf 20 november, stond het assisenproces tegen het zogenaamde ‘duivelskoppel’ Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker op de agenda. Zij worden beschuldigd van de moord op de Britse zakenman Marcus Mitchell in 1996 in De Haan. Op dinsdag 17 november zou voor dat proces de jury samengesteld worden, maar dat wordt dus uitgesteld. “In deze zaak zullen de debatten bijna twee weken duren, er moeten meerdere plaatsvervangende juryleden worden aangeduid, er moeten buitenlandse personen als getuige worden opgeroepen en er zal een grote belangstelling van media en publiek zijn. Al die omstandigheden brengen mee dat het assisenproces niet in voldoende veilige omstandigheden kan plaatsvinden”, legt persmagistraat Martin Minnaert van het hof van beroep uit. Het proces tegen Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker zal vermoedelijk naar het voorjaar van 2021 uitgesteld worden.

Het eerstvolgende assisenproces gaat voorlopig wél door. Verpleegster Ann Vandekerckhove uit Zwevegem zal zich dus wel – voorlopig – vanaf 11 december moeten verantwoorden voor de moord op haar zoontje Ferre op 15 maart 2017. “Het hof van beroep te Gent wil de verdere evolutie van de corona-cijfers en de beleidsbeslissingen afwachten alvorens ook met betrekking tot deze zaak een beslissing te nemen”, aldus Martin Minnaert. De assisenagenda voor volgend jaar is al mooi gevuld, met in januari het proces tegen John Vandoolaeghe voor de moord op de Vietnamese Thi Xuan Nguyen in Ledegem en in februari de zaak van de ‘kruisboogmoord’ in Schuiferskapelle die het leven kostte aan Bjorn De Vrieze. Of ook deze processen op de geplande data zullen kunnen doorgaan, hangt af van de evolutie van de pandemie en de genomen maatregelen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.