Assisenproces start met grote vraag: waarom wurgde hulpkok uit Hooglede zijn jeugdliefde?

Jean Pierre Terryn

Op het assisenhof in Brugge vangt het proces tegen Kenny Terryn voor moord op Kimberley Courtens aan.

De 24-jarige hulpkok wurgde op 12 september 2014 zijn vriendinnetje (20) in hun appartement in Hooglede.

Voorzitter Boudewijn Desmet opent donderdagnamiddag 10 november de debatten met het voorlezen van de akte van beschuldiging. Het eigenlijke proces start op maandag 14 november met het verhoor van de beschuldigde. De volgende dagen wordt geluisterd naar 58 getuigen.

Koppel was smoorverliefd op elkaar

Het koppel kende elkaar al in zijn jeugdjaren, maar verloor daarna elkaar het uit het oog. Later ging elk een andere relatie aan. Via Facebook knoopten Kenny Terryn, afkomstig van Klerken, en Kimberley uit Avelgem weer een relatie aan. De jeugdliefde bleek niet vastgeroest. Het stel trok vanaf maart 2014 weer samen op. Na amper een half jaar ging het in augustus samenwonen in een appartementsgebouw in de Hogestraat in Hooglede.

‘Hij wou haar kussen, maar Kimberley trok zich terug. Daarna zette hij zijn handen op haar keel en bleef maar duwen’

Aanvankelijk was hun relatie een om in een kader te hangen. Hun omgeving moest beamen dat Kenny en Kimberley werkelijk smoordverliefd op elkaar waren. Toch was er van meetaf aan een minpunt.

Kenny Terryn worstelde sinds enige tijd met gezondheidsproblemen. Die problemen van vooral psychische aard raakten maar niet opgelost ondanks de behandeling door gespecialiseerde artsen. Geen dokter, die ook kon achterhalen wat Kenny Terryn precies scheelde. Hij werd lusteloos en bleef weg van zijn werk als hulpkok in Pizza Hut in Roeselare.

De spanningen nemen toe

Kimberley deed er aanvankelijk alles aan om mee te helpen zoeken naar een oplossing en bleef haar Kenny steunen. Toch zorgde de situatie in de weken voor de feiten geregeld voor spanningen in hun relatie. Terryn vreesde dat Kimberley, werkzaam als gezinshulp, hem vroeg of laat toch zou verlaten.

De dader toont tijdens de reconstructie hoe hij het dode lichaam in de koffer laadt. Foto Kurt
De dader toont tijdens de reconstructie hoe hij het dode lichaam in de koffer laadt. Foto Kurt© Kurt Desplenter

Op 12 september 2014 ontstond er tegen de middag opnieuw onenigheid tussen het jonge koppel toen Kenny Terryn over zijn zelfmoordneigingen sprak. Hij wou de plooien toch alsnog gladstrijken. Terryn probeerde zijn vriendin te kussen, maar zij duwde hem weg. “Op dat moment moeten bij mij de stoppen zijn doorgeslagen“, verklaarde Terryn meermaals tijdens het onderzoek. Hij greep haar bij de keel.

“Ik was plots een totaal ander mens geworden” aldus de beschuldigde

Na enkele seconden viel Kimberley Courtens op de grond. De beschuldigde bleef nog ongeveer twee minuten haar keel dichtdrukken. De hulpkok weet tot op de dag van zijn proces nog altijd niet exact waarom hij Kimberley het leven ontnam. “Ik was plots een totaal ander mens.”

Dode lichaam in gracht

Vervolgens wikkelde Kenny Terryn het dode lichaam in een wit laken en laadde het in de koffer van de auto van het slachtoffer. Hij dumpte het twee kilometer verderop in een gracht in de Kleine Stadenstraat in Hooglede. Met wat gras probeerde hij het lijk te bedekken. Uiteindelijk kreeg Terryn diezelfde namiddag wroeging en biechtte hij de feiten op aan zijn moeder in Staden. Het levenloze lichaam van het slachtoffer werd ‘s nachts op zijn aanwijzen teruggevonden.

‘Het is niet uitgesloten dat een waarzegster de negatieve gevoelens van de dader voedde’

Het motief blijft dus een groot vraagteken. Omdat hij niet goed in zijn vel zat ging Kenny Terryn naast dokters te rade bij twee kaartlegsters. Een van hen, een vrouw uit Roeselare was de moeder van zijn ex-liefje. Mogelijk gunde ze hem zijn nieuwe liefde niet. Tijdens de laatste sessie voorspelde ze hem dat er iets mis was in zijn hoofd en dat Kimberley een geheim voor hem verborgen hield.

Het lijkt werd gedumpt in de Kleine Stadenstraat in Hooglede. Foto Kurt
Het lijkt werd gedumpt in de Kleine Stadenstraat in Hooglede. Foto Kurt© Kurt Desplenter

Het is niet uitgesloten dat de beweringen van de Roeselaarse waarzegster de negatieve gevoelens bij Kenny Terryn hebbben gevoed. Beide kaartlegsters zullen op het proces een getuigenis afleggen.

Slachtoffer van zinloos geweld

Het moraliteitsonderzoek toont aan dat Kenny Terryn wel vaker agressief uit de hoek kwam, onder andere tegenover zijn ex-vriendin. Nadat hij in 2008 slachtoffer werd van zinloos geweld stortte de beschuldigde zich op powertraining. Daarvoor gebruikte hij ook voedingssupplementen. Verschillende getuigen omschreven hem in die periode als ziekelijk jaloers. Volgens de psychiater handelde de beschuldigde op de dag van de feiten vanuit een enorme woede, gekwetstheid en machteloosheid.

Kenny Terryn wordt verdedigd door meesters Jelle Dejaegher uit Brugge en Christian Vandenbogaerde uit Kortrijk. Meesters Jan Leysen en Joke Vanbelle treden op als burgerlijke partij voor de familie Courtens. Tom Janssens van het parket West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk, neemt de rol van openbaar aanklager op zich.

De uitspraak wordt ten vroegste op donderdagavond 17 november verwacht. Voor moord riskeert Kenny Terryn levenslange opsluiting. De volksjury van zeven vrouwen en vijf mannen oordeelt over zijn uiteindelijk lot.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier