Assisenproces ‘parkingmoord’: Openbaar aanklager vordert vijf jaar cel

Openbaar aanklager Frederic Vroman. © belga
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Mohamed Koukouh (71) heeft procureur-generaal Frederic Vroman vijf jaar opsluiting gevorderd. De man uit Lo-Reninge werd eerder enkel schuldig bevonden aan opzettelijke slagen en verwondingen met de ongewilde dood van zijn ex-partner Rita Waeles (60) tot gevolg. Van moord was dus geen sprake.

De openbaar aanklager toonde zich groot in de nederlaag. “Ik ga consequent zijn met uw beslissing en volgen wat ik normaal zou doen”, klonk het in zijn requisitoir. Vroman legde uit dat hij het dossier onder de huidige kwalificatie niet voor het hof van assisen zou gebracht hebben. Correctioneel zou Koukouh voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg sowieso hoogstens vijf jaar cel gekregen kunnen hebben.

Op assisen is tien jaar opsluiting nu de maximumstraf, maar met verzachtende omstandigheden kan de beschuldigde hoogstens vijf jaar krijgen. De procureur-generaal stelde dat hij in deze zaak niet anders kon dan verzachtende omstandigheden aanvaarden. Zo is er onder andere de hoge leeftijd van Koukouh en zijn vlekkeloze levensloop.

Eventuele voorwaarden

Anderzijds zag Frederic Vroman wel nog enkele redenen om hem mogelijk toch iets zwaarder te straffen. In het requisitoir werd onder andere gewezen op een zaak uit 2002. Toen kreeg Koukouh van de Veurnse correctionele rechtbank opschorting van straf voor verboden wapenbezit.

Ook in de gevangenis liep hij enkele tuchtmaatregelen op, bijvoorbeeld voor het opsparen van zijn medicatie. Voor de volledigheid voegde het OM eraan toe dat de juryleden de straf ook kunnen koppelen aan voorwaarden. “Maar ik ziet niet meteen welke voorwaarden dat in zijn geval zouden kunnen zijn.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier