Assisenproces Leila Messaoud : “Ik wilde hem niet doden”

Op het assisenproces tegen Leila Messaoud (33) heeft voorzitter Jean Libert maandag de beschuldigde verhoord.

© BELGA


© BELGA

De Antwerpse met Tunesische roots herhaalde meermaals dat ze niet de bedoeling had om haar partner te doden. Patrick De Ketelaere (42) kwam in januari 2012 in Gistel door één messteek om het leven. Leila Messaoud kreeg eerst de kans om kort over haar verleden te vertellen. Daaruit bleek dat ze een moeilijke relatie had met haar ouders. De beschuldigde was bovendien amper 10 jaar oud toen haar moeder overleed aan een overdosis. “Ik was dertien jaar toen ik een jongen leerde kennen in een nachtwinkel. Het bleek een pooier te zijn. Hij heeft me verkracht en misbruik van me gemaakt.” De beschuldigde bleef in de prostitutie en leerde op die manier Patrick De Ketelaere kennen. “Hij was toen heel verdrietig en ik had er medelijden mee. Het was niet mijn bedoeling om een relatie met hem te hebben.”

“Ik had die man al lang moeten verlaten, dat was geen gezonde relatie.”

Die relatie liep niet over rozen. Volgens Messaoud speelde het opgefokte gedrag van het slachtoffer daar een rol in. Zo mocht ze van hem niet meer in Middelkerke wonen, waarop hij voor haar een appartement huurde in Gistel. “Ik had die man al lang moeten verlaten, dat was geen gezonde relatie.”

De beschuldigde beweert dat ze zich de fatale messteek niet meer kan herinneren. Ze merkte wel op dat De Ketelaere aandrong op seks en haar een moment bij de keel greep. “Ik wilde hem niet doden, ik heb nooit die intentie gehad. Ik ben geen moordenaar. Ik wilde me gewoon verweren.” Voorzitter Jean Libert vroeg zich af hoe Messaoud die verklaring kon rijmen met haar black-out. “Ik snap niet hoe de hersenen van een mens kunnen werken. Ik heb een mes genomen om hem bang te maken.”

Assisenproces Leila Messaoud :


© BELGA

Patrick De Ketelaere verwittigde echter al 40 minuten voor de steekpartij de hulpdiensten. De beschuldigde beweert dat ze toen wel wilde vluchten, maar eerst haar gsm te pakken moest zien te krijgen. Verder belde het slachtoffer één minuut voor de messteek nog naar de gsm van de beschuldigde. “Ik snap dat niet, dat is heel raar. In mijn ogen is het voor een deel de schuld van de politie. Dit had nooit kunnen gebeuren als de politie sneller was gekomen.”

Op het einde van het verhoor richtte Leila Messaoud zich nog rechtstreeks tot de jury. Ze herhaalde dat ze haar partner nooit heeft willen doden. “Als ge iemand wilt doden, gaat ge meer dan één keer steken. Dan gaat ge ook niet overal om hulp roepen.”

De advocaten van de beschuldigde kondigden vrijdag al aan dat ze het oogmerk om te doden zullen betwisten. Meester Walter Damen stelde maandag nog eens dat er geen wettige zelfverdediging of uitlokking zal worden ingeroepen.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.