Assisenproces Leila Messaoud : “Ik weet dat ik in het verleden veel fouten heb gemaakt”

© Frederic Vansteenkiste
Redactie KW

In haar laatste woorden gaf de beschuldigde toe dat ze in het verleden geen vlekkeloos parcours aflegde.


De Antwerpse met Tunesische roots bracht haar partner Patrick De Ketelaere (42) op 10 januari 2012 in Gistel met één messteek om het leven.

Tijdens de replieken reageerde meester Koen Stubbe namens de burgerlijke partijen kort op de pleidooien van de verdediging. “Wat meester Carsau u probeerde wijs te maken, is juridische nonsens. Om hulp roepen na de feiten, zegt niets over de intentie tot doden. Ze wilde hem helpen toen ze de gevolgen van haar daad zag.”

De advocaat van de ouders van De Ketelaere was ook sceptisch over het eerste videoverhoor van de beschuldigde. Volgens de verdediging was Messaoud toen zodanig ontredderd dat ze enkel onzin uitkraamde. Meester Stubbe merkte echter op dat de beschuldigde wel lucide genoeg was om na het verhoor nog te vragen om een bepaalde passage uit het proces-verbaal te schrappen.

“Toneeltje goed gevonden”

“Het toneeltje van de verdediging was goed gevonden, maar ge zijt daar niks mee. We kunnen alleen maar veronderstellen hoe ze daar stonden.” Niets bewijst volgens de burgerlijke partijen dat De Ketelaere zijn vriendin inderdaad had vastgegrepen. “Er zijn geen wurgsporen gevonden en ook geen blauwe plekken op haar schouders.”

Openbaar aanklager Céline D’Havé sloot zich aan bij de repliek van meester Stubbe. “Het feit dat ze onmiddellijk beseft dat het ernstig is, toont aan dat ze de feiten bij volle bewustzijn heeft gepleegd. Ze ziet de gevolgen zo glashelder. Dat wil zeggen dat die black-out die ze al het ganse proces volhoudt, één grote leugen is.”

Meester Walter Damen beperkte zich tot een korte repliek. De advocaat van de beschuldigde citeerde uit haar verklaringen tijdens het verhoor van maandagochtend. Die verklaringen stroken met wat de verdediging pleitte. Tot slot las meester Damen ‘Het Huwelijk’ voor, een vaak geciteerd gedicht van Willem Elsschot.

Doodslag of opzettelijke slagen?

Zoals gebruikelijk kreeg de beschuldigde het laatste woord. “Ik weet dat ik in het verleden veel fouten heb gemaakt. Ik zie dat wel in, en ik wil ook zeggen dat ik wel schuldbesef heb. Ik vind het heel erg wat er is gebeurd. Het is superspijtig, zeker voor de nabestaanden. Er is geen weg terug. Niet voor mij en niet voor hen.”

Om 20 uur heeft de volksjury zich teruggetrokken. Voor doodslag riskeert Leila Messaoud 30 jaar opsluiting. Bij opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg is 10 jaar de maximumstraf.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier