Assisenproces Leila Messaoud : Drinken om in de prostitutie te overleven

Redactie KW

Op het assisenproces tegen Leila Messaoud (33) zijn de getuigenverhoren afgerond.


De zus van de beschuldigde schetste een ontluisterend beeld van de omgeving waarin ze als kinderen opgroeiden. Hun moeder stierf al in hun prille jeugd aan een overdosis. Emira Messaoud werd vaak beschermd en geholpen door haar oudere zus. “Leila nam het voor me op als vader begon te slaan. Er was heel veel agressie in ons gezin. We hadden thuis ook nooit eten, behalve in het begin van de maand een beetje.” De beschuldigde vertrok thuis al op 13-jarige leeftijd, toen ze in de klauwen van een pooier belandde. “Ze is dan ook beginnen drinken omdat ze in dat milieu zat. Nuchter wilde ze die vieze job niet doen.”

De zussen bleven altijd contact houden, waardoor Emira zelf ook Patrick De Ketelaere leerde kennen. “Ze hielden heel veel van elkaar, maar het was niet gezond. Dat was een ziek koppel. Ze konden mekaar niet missen, maar als ze samen waren was het altijd ambras.” De getuige kondigde ook aan dat ze haar zus altijd zal blijven steunen. Als ze vrijkomt, mag ze bij haar intrekken.

Niet herinneren wat er de avond ervoor was gebeurd

De beschuldigde werkte jarenlang in de prostitutie. De uitbater van één van die bars merkte op dat Messaoud in zijn zaak nooit voor problemen zorgde. “Ze dronk champagne met de klanten en was snel dronken. Ze was dan ietsje agressiever dan anders, maar gebruikte geen geweld.” Soms bleef ze dan in de privéclub haar roes uitslapen. “Dan kon ze zich dikwijls niet meer herinneren wat er de avond daarvoor gebeurd was.” Die verklaring is koren op de molen van de verdediging. De beschuldigde beweert immers dat ze zich de fatale messteek door een black-out niet meer kan herinneren.

Op het moment van de feiten was het zoontje van de betrokkenen amper acht maanden oud. Y. wordt nu opgevoed door de tante van de beschuldigde, maar verbleef ook een tijdje in een pleeggezin. “Ze belde dan veel, dat waren soms gesprekken van een half uur”, aldus Heidi Verstraete. “Het waren heel positieve contacten. Ze is ook heel dankbaar en stuurde me veel brieven en kaartjes. Dat maak je als pleegmama heel weinig mee.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier