ASSISEN – Werkgever: “Hij dronk zich zat en citeerde de Koran”

Beklaagde Bennet Demeulenaere. © LK
Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Bennet Demeulenaere uit De Panne, die terechtstaat voor de doodslag op zijn dochtertje Romy van vijf weken oud, zijn de getuigenverhoren afgelopen. De enige relevante werkgever van de beschuldigde liet zijn licht schijnen over de tot de Islam bekeerde beschuldigde. “Hij dronk eerst een paar pinten en vertelde dan honderduit over de Koran”, klonk het.

De hele voormiddag passeerden oude vrienden van beschuldigde Bennet Demeulenaere. Die schetsten één voor één een zo positief mogelijk beeld van de man. “We wisten wel dat hij marihuana rookte, maar wij deden dat ook. Problematisch was dat niet. En we dronken allemaal wel eens een pintje maar wij hebben nooit geweten dat Bennet een alcoholprobleem had. Met zijn dochtertje uit een vorige relatie had hij een goeie band. ‘Benny’ was een goeie papa”, klonk het unisono.

Door gerichte vragen van voorzitter Willem De Pauw, aanklager Serge Malefason en advocaat Filip De Reuse van de burgerlijke partij kwamen er hier en daar toch gaten in het verhaal. “Ja, er is één keer een incident geweest toen Bennet te veel gedronken had”, gaf de voormalige bazin van zijn stamcafé toe. Haar vriend vulde aan. “We waren uitgegaan en hadden veel gedronken. We wilden onze pita thuis opeten en daar is er een woordenwisseling geweest tussen Bennet en een vriendin. Er is een gsm door de kamer gegooid maar slagen heb ik niet gezien”, verklaarde die.

Koranverzen

Dat er een maand daarvoor ook al een incident was geweest, verzweeg de getuige. Tot de aanklager er hem op wees. “Een vader en zoon zijn toen aangevallen door jullie groepje op de markt van De Panne. Ze hadden achteraf verzorging nodig”, zei Serge Malefason. “Och, dat was een beetje duw- en trekwerk, niets bijzonders. Ik weet zelfs niet of Bennet toen geslagen heeft”, klonk de uitleg.

Over de bekering tot de Islam van Bennet Demeulenaere maakten de vrienden zich wel wat vrolijk. “Plots wou Bennet geen varkensvlees meer eten en speelde hij Koranverzen af op zijn gsm. We namen dat allemaal niet zo serieus, vonden het zelfs een beetje belachelijk. Als hij gedronken had, at hij namelijk wél varkensvlees”, vertelden ze.

Opvallend: dinsdagnamiddag kreeg Maureen Caron, de moeder van de beschuldigde, nog een reprimande van de voorzitter omdat ze getuigen aangesproken had. Woensdag stond de vrouw opnieuw tussen het groepje vrienden van haar zoon. Op vraag van aanklager Malefason moesten zowat alle vrienden wel toegeven dat de moeder van de beschuldigde hen vooraf opgebeld had om een verklaring over haar zoon te komen afleggen.

Veel gewerkt heeft de beschuldigde niet in zijn leven. Ooit werkte hij wel eens drie weken bij de bekende ex-visser en tv-kok Danny Huyghebaert, onder andere bekend van kookzender Njam, toen die nog zijn restaurant ‘t Lepeltje in Veurne had.

“Ik heb hem dan een aantal weken op proef laten werken en ik was eigenlijk wel tevreden over hem. Er lag een contract voor hem klaar maar toen hij moest komen tekenen, kwam hij niet meer af. Zijn moeder is dan komen zeggen dat hij het niet zou doen. Zijn moeder deed alles voor hem. Als hij zonder sigaretten zat, belde hij en dan kwam ze van De Panne naar Veurne met een pak sigaretten. Het gebeurde ook soms dat hij na het werk in de drank vloog en dan begon hij soms te vertellen over de Koran. Ik heb hem daar dan wel over aangesproken. Er werd daar een beetje mee gelachen. Hij begon dan in een vreemde taal te babbelen, ik vermoed dat het Arabisch was, maar dat was niet leuk voor de aanwezige klanten. Maar in het algemeen was ik wel tevreden over hem als werkkracht”, aldus Danny Huyghebaert.

Op vraag van de procureur moest hij wel toegeven dat hij Bennet Demeulenaere soms agressief zag. “Ik heb wel gezien dat zijn moeder duidelijk schrik had van hem. Ik heb hem ook ooit nog fysiek geweld zien gebruiken tegen zijn moeder en stiefvader. Ik heb haar ooit eens met één blauw oog en hem zelfs met twee blauwe ogen gezien”, klonk het.

Eén van de laatste getuigen was een politieman die de beschuldigde begeleid had bij de begrafenis van Romy. “Ik moest hem uit de gevangenis van Brugge halen en hem begeleiden naar de kerk in Adinkerke. Ik heb dat samen met een collega gedaan. Ook de aalmoezenier van Brugge was erbij. We konden de zij-ingang van de kerk binnengaan en in de sacristie op een laptop kijken naar de uitvaart. Bennet was constant aan het wenen en was zeer emotioneel. Contact met de familie is er niet geweest. Na de begrafenis werd hij teruggebracht naar de gevangenis in Brugge. Daar waren geen problemen mee”, klonk het.

De zitting wordt woensdagmiddag geschorst. Donderdag starten de pleidooien en volgt het arrest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier