ASSISEN Vrienden van Shawn Vantroyen herinneren zich niet veel meer

Op 3 juni 2011 vertelde de Oostendenaar hen honderduit over de feiten, maar op de zitting herinnerden de getuigen zich daar niet veel meer van. © BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Shawn Vantroyen (24) zijn een aantal vrienden van de beschuldigde verhoord. Op 3 juni 2011 vertelde de Oostendenaar hen honderduit over de feiten, maar op de zitting herinnerden de getuigen zich daar niet veel meer van.

De avond voor de feiten was Vantroyen uitgenodigd op een barbecue bij een vriend. “Ik ken hem als behulpzaam en vriendelijk. Op de barbecue was hij de enige die geholpen heeft met de afwas en de opkuis”, aldus Jens Vandewalle. Van daaruit trok de beschuldigde naar de woning van een andere kameraad. Daar gebruikte hij nog meer alcohol en enkele lijntjes speed.

Diezelfde vriend ontving onmiddellijk na de feiten enkele opvallende sms’en van Vantroyen. “Ik herinner me daar eigenlijk niets meer van. Ik heb ook niet gezegd dat hij homo’s haatte, al moest hij er wel niet van weten”, aldus Vincent Slight. Op vraag van de voorzitter moest de getuige toegeven dat hij samen met enkele andere vrienden recent de beschuldigde opzocht in de gevangenis. “We hebben totaal niet afgesproken om zogezegd zo weinig mogelijk te herinneren.”

Iedereen moest zwijgen, het moest onder ons blijven”

De ochtend van 3 juni 2011 luchtte Vantroyen zijn hart bij nog een andere vriend. “Hij heeft verteld dat hij in een homobar aan de praat is geraakt met een man. Shawn zei dat het in het Bosje een poging tot foefelen was, maar dat hij onmiddellijk een dok heeft gegeven.” Aan Gianni Dekeyser vertelde de beschuldigde dat hij ook nog schopte tegen het hoofd en de ribben van Dirk Capelle. “Hij heeft verteld dat hij is teruggekeerd om opnieuw een paar schoppen te geven, en dat hij dan de autosleutels van die man heeft genomen.”

Na de feiten probeerden de vrienden van Vantroyen de rangen nog te sluiten. “Ik ben Vincent die avond nog tegengekomen en hij zei dat iedereen moest zwijgen, dat het onder ons moest blijven.” Ook Vantroyen zelf drukte zijn vrienden op het hart dat ze hun mond moesten houden. Gianni Dekeyser ging zelf naar het Maria Hendrikapark om zich van de situatie te vergewissen. “Ik ben daar rond 13 uur geweest en heb Shawn dan verwittigd dat alles was afgezet. Hij schrok toen hij hoorde dat die man dood was.”

Dinsdagavond komen de vrienden aan het woord die de beschuldigde van kledij hielpen wisselen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier