Assisen: vriend van slachtoffer Katy Van Casteren ontkent overspelige relatie

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Michaël Jeanfils (42) heeft een mogelijke minnaar van het slachtoffer zijn getuigenis afgelegd. Jean-Christophe Detroyer ontkende echter met klem dat hij kort voor de feiten een relatie had met Katy Van Casteren (44).

De getuige leerde het slachtoffer kennen tijdens een verblijf in de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis van Veurne. “Ik ben even bij Katy gaan logeren tot ik de sleutel had van mijn appartement. Ik sliep in de zetel en zij in een andere zetel. Er is daar echt niets gebeurd. Ik kwam juist uit een scheiding, vrouwen interesseren mij niet.” Nochtans stelde het slachtoffer in enkele sms’en heel expliciet voor om seks te hebben. “Ik ben 100 procent zeker dat ze geen avances gemaakt heeft. Je moet geen zo’n dingen insinueren, meneer de voorzitter.”

Andere verklaring van celmaat

Tot enkele dagen voor de feiten zat Jeanfils in de gevangenis voor een vermeende verkrachting. Uit de voorgelezen verklaring van zijn celmaat blijkt, dat de beschuldigde zich wel degelijk zorgen maakte over dat overspel. “Die kerel had aan de telefoon gezegd dat hij net seks had gehad met zijn vrouw. Hij stond te trillen op zijn benen. Hij was erg jaloers en beschouwde zijn vriendin als zijn eigendom. Het is geen slechte gast, maar hij is wel manipulatief.”

Hij wilde blijkbaar absoluut anale seks

Ook zijn bijzondere interesse in het seksuele kwam aan bod. Online legde Jeanfils contact met een zekere ‘Alexandra’, maar het onderzoek bracht aan het licht dat dat eigenlijk een man is. “Ik gaf me uit voor een vrouw, omdat Michaël bereid was om zichzelf te filmen tijdens seks met zijn vrouw. Wij spraken alleen over seks eigenlijk.”

De beschuldigde liet zijn telefoon zelfs openliggen zodat de getuige kon meeluisteren tijdens de daad. “Ik hoor haar regelmatig zeggen, dat ze iets niet wilde. Hij wilde blijkbaar absoluut anale seks. Ik weet dat het heel pervers is wat we deden.”

“Opgesloten door een dakloze”

De ochtend van de feiten belde Michaël Jeanfils in paniek naar zijn moeder en zijn zus. “Hij probeerde Katy wakker te maken, maar dat lukte niet. Hij zei dat hij een dommigheid gedaan had”, getuigde zijn moeder. “Hij heeft gezegd dat er ruzie was na zijn vrijlating uit de gevangenis, omdat Katy hem bedrogen had.”

Over die situatie had de moeder van de beschuldigde zelf contact met Katy Van Casteren. “Ze had gebeld dat ze in haar eigen appartement opgesloten was door een dakloze, die haar op alle mogelijke manieren verkrachtte. Ze was echt bang.”

We hebben hem de laatste jaren niet vaak nuchter gezien

Alcohol en geweld speelden een grote rol in het gezin Jeanfils. “Michaël zijn gedrag doet denken aan dat van onze vader. Wij kwamen wel goed overeen. Het is een enorm verschil als hij niet gedronken heeft, maar we hebben hem de laatste jaren niet vaak nuchter gezien”, getuigde zijn zus.

Petanque en de collectie van Coca-Cola

De voorzitter merkte op dat de beschuldigde behalve drinken weinig andere interesses had. “Behalve petanque spelen heeft hij nooit echt hobby’s gehad. Hij deed ook mee aan kampioenschappen. Hij verzamelt ook nog steeds spullen die te maken hebben met Coca-Cola”, vertelde zijn moeder.

Dinsdagavond komt de familie van het slachtoffer aan het woord.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier