ASSISEN Shawn Vantroyen staat terecht voor roofmoord

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces in Brugge tegen Shawn Vantroyen (24) heeft procureur-generaal Yves Segaert-Vanden Bussche vrijdag de akte van beschuldiging voorgelezen.

De Oostendenaar staat terecht voor de roofmoord op Dirk Capelle (58) uit Roksem. Mogelijk speelden homofobe motieven een rol in de feiten.

Bij de start van de zitting bleek het zesde jurylid afwezig te zijn. Voorzitter Mathieu De Loof legde uit dat de vrouw al sinds eind 2014 met ziekteverlof was, maar dat bij de jurysamenstelling niet had gemeld. De volksjury bestaat nu uit vijf vrouwen en zeven mannen.

Op vrijdagochtend 3 juni 2011 werd het lijk van Dirk Capelle door wandelaars aangetroffen in het Maria Hendrikapark in Oostende. Het slachtoffer was zo toegetakeld dat hij pas een dag later geïdentificeerd kon worden. Zware stampen op het hoofd, hals en borstkas bleken fataal voor het slachtoffer. Eerst werd ook aan wurging gedacht, maar daar kwam een college van deskundigen later op terug.

Onmiddellijk na de feiten luchtte de beschuldigde zijn hart bij enkele vrienden. Uit enkele sms’jes blijkt ook dat hij durfde pronken met zijn daden. De avond van 3 juni verwittigde een vriendin uiteindelijk de politie. Twee uur later werd Vantroyen in de woning van een vriend ingerekend.

In zijn eerste verklaringen beweerde Vantroyen dat het slachtoffer hem daar probeerde te verkrachten

Shawn Vantroyen leerde het slachtoffer die bewuste nacht kennen in een homobar. Capelle had zijn geaardheid altijd geheim gehouden voor zijn omgeving. Aan zijn echtgenote had het slachtoffer verteld dat hij iets ging drinken in een café in de Oostendse wijk het Hazegras. In de homobar kwam het niet tot seks, omdat de beschuldigde liever naar het park trok. In zijn eerste verklaringen beweerde Vantroyen dat het slachtoffer hem daar probeerde te verkrachten.

Intentie om een homo in elkaar te slaan

Volgens enkele kennissen had de twintiger echter al langer de intentie om een homo in elkaar te slaan. Uiteindelijk gaf de Oostendenaar toe dat hij met dat idee speelde. Hij had ook al een account aangemaakt op een contactwebsite voor homoseksuelen. Vantroyen wordt vervolgd voor roofmoord, omdat hij aan de haal ging met een klein bedrag uit de portefeuille van het slachtoffer. De verdediging zal deze kwalificatie betwisten.

Shawn Vantroyen heeft altijd volgehouden dat hij de dood van Dirk Capelle niet gewild heeft. Bij een test met de leugendetector werd hem op zes verschillende manieren gevraagd of hij de intentie had om het slachtoffer van het leven te beroven. Zijn ontkennend antwoord werd door de leugendetector telkens als niet-leugenachtig beschouwd.

Uit de akte van beschuldiging blijkt dat Vantroyen niet aan zijn proefstuk toe was. Voor enkele voorgaande feiten van opzettelijke slagen en verwondingen werd de beschuldigde in juni 2013 uiteindelijk tot zes maanden effectieve gevangenisstraf veroordeeld. In de gevangenis werd hij eens betrapt op het bezit van een zakje cannabis. Op het moment van de feiten had Vantroyen niet alleen speed en cannabis gebruikt, maar ook stevig gedronken.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier