ASSISEN Shawn Vantroyen ontkent dat hij Dirk Capelle wilde doden

Shaun Vantroyen trok doelbewust naar een homobar om iemand in elkaar te kunnen slaan. © BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Shawn Vantroyen (24) heeft voorzitter Mathieu De Loof maandag de beschuldigde verhoord. De Oostendenaar beet voortdurend van zich af tijdens het verhoor. Vantroyen hield vol dat hij niet de bedoeling had om Dirk Capelle (58) om te brengen.

Volgens verschillende vrienden had Shawn Vantroyen het niet op homoseksuelen begrepen. “Ik vond dat eigenlijk rare mensen, ik weet niet hoe die afkeer er gekomen is.” Nochtans werden op zijn computer ruim 200 pornografische foto’s van homo’s aangetroffen. “Ik heb dat nooit bekeken, dat wordt automatisch opgeslagen in je tijdelijke internetbestanden. Dat profiel op Gaydar heb ik ook niet zelf aangemaakt. De bedoeling was om daar een homo te zoeken om in elkaar te slaan, maar dat is dan niet gebeurd.”

Breuk met vriendin als kantelpunt

De breuk met zijn eerste vriendin betekende een kantelpunt in het leven van de beschuldigde. “Ik dronk om te vergeten eigenlijk. Ik wil ook niet dat er hier aan Chelsea gevraagd wordt welke problemen er waren.” Voorzitter Mathieu De Loof merkte op dat hij wel zelf zou beslissen over de te stellen vragen. Bovendien vindt de voorzitter het onwaarschijnlijk dat Vantroyen enkel door die relatiebreuk op het slechte pad geraakte. “Hoe kan jij dat nu weten?”, snauwde de beschuldigde.

De avond van 2 juni 2011 had Vantroyen een tiental pinten gedronken en aardig wat speed gebruikt. In die toestand trok hij naar een homobar om een homo in elkaar te slaan. “Ik ben dan op de trap Dirk Capelle gekruist, maar ik ben niet in de darkroom geweest. Ik zag niet dat hij me volgde toen ik weer buitenwandelde.” Uiteindelijk zou Capelle aangeboden hebben om de beschuldigde thuis af te zetten.

ASSISEN Shawn Vantroyen ontkent dat hij Dirk Capelle wilde doden

Voorzitter Mathieu De Loof had het niet onder de markt met de beklaagde.
© BELGA

In het Maria Hendrikapark liep het finaal mis. “Iemand heeft me dan aangeraakt op mijn rechterschouder en ik heb een vuistslag verkocht tegen zijn hoofd. Hij bloedde niet, maar was wel gedesoriënteerd.” Volgens de beschuldigde bleef het slachtoffer hem volgen. Toen hij hem opnieuw vastpakte, gaf Vantroyen meerdere vuistslagen. “Ik heb ook geschopt tegen zijn hoofd. Maar zeker niet gestampt, wat jullie ook mogen beweren. Ik weet het einde van mijn kracht niet, het is gewoon verkeerd afgelopen.”

“Het is meneer de voorzitter”

“Luister meneer, ik heb nooit iemand opzettelijk willen vermoorden, maar jullie willen me afschilderen als een psychopaat. Hij leefde ook nog toen ik wegging.” Op dat moment verloor de voorzitter even zijn geduld. “Het is al de hele tijd dat je meneer zegt, het is meneer de voorzitter. En denk je nu echt dat iemand met dergelijke letsels nog op handen en voeten kon zitten?”

Vantroyen moet zich verantwoorden voor roofmoord, maar ontkent die kwalificatie. De diefstal van de geldbeugel van het slachtoffer had volgens hem niets te maken met het geweld. “Ik ben daarna wel nog naar de auto teruggelopen, maar dat was om mijn eigen portefeuille te halen. Ik heb geen 50 euro uit zijn portefeuille gehaald.”

Onderzoeksrechter Koen Wittouck: “Hij was arrogant en autoritair tegenover mij”

Onderzoeksrechter Koen Wittouck omschreef de houding van de beschuldigde als arrogant en emotieloos. In de verhoren bij de onderzoeksrechter heeft Vantroyen frequent gelogen. Zo beweerde hij in het begin dat het slachtoffer hem had proberen te verkrachten. “Daarnaast is mij bijgebleven dat er duidelijk sprake was van een gebrek aan emotie. Hij stelde zich ook arrogant op tegenover mij. Ook tijdens het eindverhoor was hij arrogant en autoritair tegenover mij.” Koen Wittouck merkte ook een gebrek aan spijt bij de beschuldigde. “Hij zegt wel dat het nooit had mogen gebeuren, maar het woord spijt neemt hij niet één keer in de mond. Dat is zeer frappant in zo’n dossier.”

Ook het Facebookprofiel van de beschuldigde verdween op mysterieuze wijze. “De dag na de feiten had een politieman het profiel nog bekeken, maar ‘s avonds was het plots weg. We hebben niet kunnen achterhalen wie het verwijderd heeft.”

Meester Johan Platteau, raadsman van de beschuldigde, stelde heel wat vragen over het soms vrijpostig gedrag van Dirk Capelle. Het kwam tot een eerste discussie toen de voorzitter een einde wilde maken aan die vragen. “Waarom blok je dat af? Waarom mag daar niets over gevraagd worden? Je moet mij toch ook een beetje mijn werk laten doen, meneer de voorzitter”, reageerde Platteau.

Maandagnamiddag komen de politiemensen die het onderzoek voerden aan het woord.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier