Assisen ‘parkingmoord’: “Het was uit colère omdat ik mijn geld niet kreeg”

Mohamed Koukouh. © JH
Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Mohamed Koukouh (71), die terechtstaat voor de moord op zijn ex Rita Waeles (61) op de parking van de Veurnse rechtbank in 2018, is de beschuldigde een eerste keer ondervraagd. “De problemen zijn begonnen toen ik met pensioen ging”, zei Mohamed Koukouh.

Na de voorlezing van de akte van beschuldiging kregen advocaten Celine Mouton en Kris Vincke, die de beschuldigde bijstaan, een eerste keer het woord. Ze lieten daarbij nog niet in hun kaarten kijken. “Onze cliënt wordt nu vervolgd voor moord, maar dat is een kwalificatie die nu op de feiten wordt geplakt. Het is een feit dat hier een dode gevallen is en dat dit te wijten is aan die ene steek van onze cliënt. Maar het is niet omdat er een dode valt dat het automatisch om moord gaat. Bij ‘moord’ gaat het altijd om iemand die een plan heeft, met voorbedachtheid dus. Als er geen voorbedachtheid is, gaat het om doodslag. Maar het kunnen ook slagen en verwondingen zijn met de dood tot gevolg, zonder het oogmerk om te doden. Wat wij zullen pleiten, laat ik nog in het midden. Laat ons eerst alle getuigen de revue laten passeren en we gaan daar met een open blik naar luisteren”, zei Kris Vincke.

De juryleden zijn netjes van elkaar gescheiden door plexiglas. (LK)
De juryleden zijn netjes van elkaar gescheiden door plexiglas. (LK)

Hij lichtte wel al enigszins toe hoe het volgens hem tot de dodelijke feiten is kunnen komen. “Mohamed en Rita kwamen eigenlijk goed overeen. Vanaf zijn pensioen in 2014 zat hij meer thuis, hij wou meer weggaan met Rita maar zij zat alsmaar op haar computer te spelen en te chatten met andere mannen. Op 4 januari was ze weg, zonder boe of ba. Bij iedereen, en dus ook bij hem, ging dat door merg en been. Hij was plots alleen. Hij kon zelfs geen geld afhalen, wist niet hoeveel geld er op de rekening stond. Toen hij met zijn dochter naar de bank ging, bleek de rekening bijna leeg te zijn. Op die bewuste dag is er inderdaad een jammerlijke steek gevallen, maar omdat hij onheus behandeld is. Wij vermoeden dat de nieuwe vriend van Rita daar een kwalijke rol in gespeeld heeft. Na de feiten graait hij de handtas van Rita mee en wanneer hij zeker is dat ze dood is, haalt hij meteen haar rekening leeg”, zei de advocaat uit Beernem.

Het dossier ligt vooraan uitgestald in de zaal. (LK)
Het dossier ligt vooraan uitgestald in de zaal. (LK)

Daarna begon voorzitter Antoon Boyen aan de ondervraging van Mohamed Koukouh. De man antwoordde in het West-Vlaams, maar met een zwaar Berbers accent waardoor hij quasi onverstaanbaar was. “Ik kom uit een groot gezin van dertien kinderen. Ik heb leren lezen en schrijven maar ik ben snel bij mijn vader op de boerderij gaan werken. Later ben ik in Frankrijk beland om te werken en daar heb ik leren lassen. Alle bazen waar ik voor gewerkt heb, waren telkens ‘stief content’. Ik heb Rita dan leren kennen in een dancing in Diksmuide. Ze reed met haar 2PK’tje naar Tourcoing, waar ik op een kamer woonde. Op een dag is haar auto er gestolen geweest en dan is de politie bij haar thuis gekomen. Zo hebben haar ouders te weten gekomen dat wij samen waren. Haar familie was daar niet direct gelukkig mee, maar ze hebben me aanvaard. We zijn ook voor de kerk getrouwd, ik was geen fanatieke moslim. Ik dronk al eens graag een pintje”, vertelde de beschuldigde.

Advocaten Celine Mouton en Kris Vincke treden op voor de beschuldigde. (LK)
Advocaten Celine Mouton en Kris Vincke treden op voor de beschuldigde. (LK)

Over zijn huwelijk met Rita Waeles was Mohamed Kouhkouh positief. “Thuis verdeelden we de taken. Rita zorgde voor het huishouden en de kinderen en ik werkte aan het huis. Koken deden we allebei. In het begin gingen Rita en ik vaak uit. Maar met de kinderen waren er grote problemen. Rita reageerde daar slecht op. Ze zei altijd dat ik mijn mond moest houden en koos partij voor de kinderen. Ze greep ook naar de pillen. Alleen de jongste zoon heeft een diploma behaald. De politie is vaak bij ons thuis geweest, voor allerlei kattenkwaad dat ze uitstaken. We hebben de slachtoffers dan vergoed, maar aan de kinderen was er niets te zeggen. Rita gaf onze kinderen ook geld, terwijl ik dat niet wou. Ik vond dat ze voor zichzelf moesten leren zorgen”, klonk het.

Voorzitter Antoon Boyen. (LK)
Voorzitter Antoon Boyen. (LK)

In 2013 probeerde het slachtoffer een paar keren geprobeerd om uit het leven te stappen. “Dat was telkens schrikken toen ik van mijn werk thuis kwam. Elke keer had ze pillen genomen. Ik heb haar telkens naar het ziekenhuis of de dokter gebracht”, aldus de beschuldigde. Een paar jaar later kocht Rita Waeles zich een laptop. “Ze had computerlessen gevolgd en deed ook de bankzaken op de computer. Ik begreep daar niets van, maar ik vertrouwde haar volledig. Op een avond zat ik tv te kijken en zag ik op haar scherm dat ze schreef dat ze op zoek was naar een man om haar hart te schenken. Ik sprak haar erop aan, waarop ze recht sprong en wegliep. Ik heb haar dan vastgegrepen en die laptop in de vaart gegooid. Later zijn we dan samen wel een nieuwe gaan kopen. De kinderen kwamen me dan zeggen dat mama opnieuw met andere mannen aan het chatten was. Ze blokkeerde zelfs de profielen van haar eigen kinderen zodat die haar niet meer konden volgen”, gaf de beschuldigde toe.

Slachtoffer Rita Waeles. (GF)
Slachtoffer Rita Waeles. (GF)

Volgens Mohamed Koukouh stuurde Rita Waeles ook naaktfoto’s door via het internet. “Het was mijn oudste zoon die me dat vertelde. Hij was opnieuw bij ons komen wonen nadat hij even in de gevangenis had gezeten en hij zei dat hij dat gezien had. Ikzelf bespioneerde Rita niet als ze met haar computer bezig was. Ze ging wel vaak vroeg slapen, mét haar laptop mee. Eigenlijk zijn de problemen tussen Rita en ik begonnen toen ik met pensioen ging. Rita vond dat ik haar stoorde, ze noemde mij een obstakel. Ik vermoedde wel dat ze met andere mannen bezig was, maar wat kon ik doen? Ik kon haar toch moeilijk stalken?”, zei de beschuldigde.

In de namiddag moest Koukouh op vraag van de voorzitter steeds antwoorden via de tolk Arabisch. Hij legde uit dat hij op 4 januari 2018 na een bezoek aan de kinesist een klein briefje vond. “Je hoeft mij niet te zoeken. Ik vertrek naar het buitenland. Bedankt papaatje voor de 40 jaar samen”, klonk het. Koukouh traceerde zijn vrouw toch en reed minstens vier keer zelf naar haar nieuwe woonplaats in West-Friesland. “Dat was om kledij, documenten en foto’s te brengen. Ze mocht terugkeren, maar de scheiding ging sowieso door. We belden ook veel, maar voor praktische dingen.”

Volgens de bank had Waeles 28.000 euro van een gemeenschappelijke rekening gehaald, terwijl het volgens de kinderen zelfs om 128.000 euro ging. Op de dag van de feiten was het de bedoeling dat Koukouh zijn geld zou terugkrijgen. “Maar ik weet niet hoeveel. Mijn deel, zij had de berekening gemaakt.” In het gerechtsgebouw verliep alles rustig. “De rechter heeft ons nog gefeliciteerd dat alles hoffelijk en zonder ruzie verlopen was.”

Op de parking zette de nieuwe vriend van het slachtoffer zijn wagen naast die van Koukouh. Waeles had al vijf paar schoenen teruggekregen toen de beschuldigde om zijn geld vroeg. “Zwijg papaatje, ik heb je al gepluimd. Als je niet zwijgt, zal ik je nog verder pluimen”, zou ze geantwoord hebben. Koukouh pakte uit zijn wagen enkele kapstokken en een priem. “Met mijn linkerhand heb ik de kledij gegeven en tegelijk heb ik met mijn rechterhand gestoken. Het was echt in een flits.”

Voorzitter Antoon Boyen vroeg meermaals waarom Koukouh uitgerekend naar een priem greep. “Ik weet het niet, het was uit colère omdat ik mijn geld niet kreeg. Ik heb niet nagedacht, het was een moment van kwaadheid en colère.” Na de feiten vertrok de beschuldigde in de richting van zijn woonplaats Lo-Reninge, waar hij zich zonder probleem liet inrekenen.

Maandag starten de getuigenverhoren. In de loop van de ochtend komen een hele reeks politiemensen en de onderzoeksrechter aan het woord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier