Assisen ‘parkingmoord’: “Geen twijfel dat het hier om moord gaat” (procureur)

Mohamed Koukouh. © JH
Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Mohamed Koukouh (71), die terechtstaat voor de moord op zijn ex Rita Waeles (60) op de parking van de Veurnse rechtbank in 2018, heeft procureur-generaal Frederic Vroman zijn requisitoir gehouden. “Er is geen enkele twijfel over dat het hier om moord gaat”, zei hij.

Het volledige requisitoir van de procureur-generaal was bedoeld om te anticiperen op wat de verdediging van Mohamed Koukouh straks zal pleiten. Advocaten Kris Vincke en Celine Mouton, die optreden voor de beschuldigde, zeiden aan het begin van het proces dat ze nog geen standpunt zouden innemen maar het lijdt weinig twijfel dat ze de kwalificatie moord – doodslag met voorbedachten rade dus – zullen betwisten. De advocaten zullen wellicht vragen om de feiten te kwalificeren als opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg maar zonder het oogmerk om te doden. Op die kwalificatie staat een maximumstraf van tien jaar, terwijl dat bij moord en doodslag respectievelijk levenslang en dertig jaar opsluiting is. Die lagere kwalificatie wilde procureur-generaal Frederic Vroman ten allen prijze vermijden.

Barcelona

“De beschuldigde heeft hier staan liegen dat hij zwart ziet!”, was Vroman verrassend scherp voor Mohamed Koukouh. “Hij zegt dat hij met een zwart gat in zijn geheugen zit, maar ik geloof dat niet. Volgens experts werkt je geheugen net beter als je bijzonder kwaad bent. De adrenaline draait op volle toeren. Het vermeende geheugenverlies dient alleen om de feiten minder gruwelijk te maken. I know nothing, I’m from Barcelona. Of van Marokko”, klonk het. Volgens de procureur-generaal heeft de beschuldigde wel één keer de waarheid verteld. “Aan de wijkagent, in de combi, meteen nadat hij gearresteerd was. Ik dood, zij dood, zei hij toen. Waarom zegt hij dat? Toch omdat hij de bedoeling had om haar te doden? We hebben hier horen zeggen dat hij Rita doodgraag zag, maar ik geloof dat niet: hij zag Rita graag dood”, stelde de procureur.

Procureur Frederic Vroman. (LK)
Procureur Frederic Vroman. (LK)

Hij ging verder in op de ‘leugens’ van de beschuldigde. “Hij is hier komen vertellen dat hij handelde in een vlaag van colère. Maar op de camerabeelden is te zien hoe rustig hij was op de zitting van de familierechtbank, vlak voor de feiten. Dat blijkt ook uit de getuigenissen van de mensen die daar waren. Dat klopt dus niet. Ook het ‘pluimen’ door Rita is een fabeltje. Ze had haar pensioenfonds opgenomen en overgeschreven op haar eigen rekening, dat is waar. Maar ze heeft daar voor gewerkt hé! Dat is haar eigen geld. Ze heeft daar 9.000 euro van uitgegeven in de twee maanden dat ze in Nederland woonde. Haar grootste kostenpost? Een nieuwe matras, voor haar zere rug. Mag het even?”, stelde de procureur-generaal de retorische vraag.

Parasol

Volgens de procureur-generaal was er bij de beschuldigde wel degelijk een plan aanwezig. Voorbedachtheid dus. “Dat moordwapen. Men spreekt hier al heel de week van een priem, maar eigenlijk is dat geen priem. Dat was een sterschroevendraaier. Meneer Koukouh zegt dat hij die aangescherpt heeft omdat hij al wat versleten was. Maar een sterschroevendraaier kan je niet slijpen! Het staat dus vast dat hij hier het moordwapen zelf geslepen heeft. Waarom had hij dat mee naar de rechtbank? Om een parasol te herstellen, zegt hij. Op 7 maart? Ik ken niet veel mensen die dan al hun parasol buiten zetten”, klonk het schamper.

Na een korte schorsing houden de advocaten van de verdediging straks hun pleidooi.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten