Assisen over moord op Carmen Garcia Ortega van start: 13 messteken en geen spatje bloed

Heeft Wervikaan Daniel Deriemacker (38) op 10 januari 2017 zijn echtgenote Carmen Garcia Ortega (35) op een beestachtige manier vermoord of niet? Dat is de vraag waarop de assisenjury vanaf morgen/donderdag een antwoord moet zien te vinden. “Niets mee te maken”, zegt beschuldigde. Meer dan honderd getuigen zullen duidelijkheid moeten brengen.

Slachtoffer Carmen Garcia Ortega werd met dertien messteken vermoord. © GF

Piepjong waren ze, Daniel Deriemacker uit Wervik en Carmen Garcia Ortega uit Ieper, toen ze op hun achttiende een koppel werden. De vonk sloeg over toen ze elkaar leerden kennen binnen de gesloten gemeenschap van de Getuigen van Jehova. Vrij snel besloten ze te trouwen. Maar al even snel belandde hun huwelijk in het slop. De ontrouw van Carmen met ene Patrick uit Ieper en een zekere Christophe uit Ingelmunster zat daar voor veel tussen. Hoewel de vrouw haar escapades opbiechtte aan haar echtgenoot, kon die er niet mee om. Het wantrouwen bleef en evolueerde naar een niets ontziende controledrang van Daniel Deriemacker over zijn vrouw. Nochtans nam Deriemacker het zelf niet altijd zo nauw met de huwelijkse trouw. Anette, Bianca, Meiling… In het dossier duiken talrijke namen van minnaressen op.

Minaressen

Ook op die fatale dinsdagavond 10 januari 2017 belandde Deriemacker in het bed van zijn minnares, zo moest hij de speurders in zijn eerste verhoor al opbiechten. Carmen was van bij hen thuis in Houthem vertrokken naar haar avondles Spaans in Komen. Deriemacker trok met zijn minnares Stephanie naar de dierenarts voor haar hond Spike en betaalde de rekening. Nadien volgde seks. Wat hij in de uren daarna deed, is niet geheel duidelijk. “Mijn honden uitgelaten”, zei hij aan de speurders. “Verbouwingswerken aan een muur in mijn huis”, klonk het later.

Het telefonie-onderzoek bracht iets meer duidelijkheid. Zo werd zijn gsm iets na 19 uur gecapteerd op de mast van de school waar Carmen les aan het volgen was. Vervolgens is de gsm te traceren op de mast van zijn woning in Houthem. En daar blijft hij, tot Deriemacker – die honden voor beveilingsopdrachten traint – rond 23 uur beslist om naar een bedrijf in Drongen te trekken, waar een collega aan het patrouilleren is. Dat zijn vrouw hem om 21.20 uur maar liefst negen keer vruchteloos probeert te bellen, iets inspreekt op zijn voicemail maar nooit antwoord krijgt, is op zijn minst vreemd. “Daniel is gsm-verslaafd. Hij heeft altijd zijn oortje in, neemt altijd zijn gsm op of belt altijd terug”, zeggen verschillende getuigen. Die avond niet.

Een klasgenote van Carmen Garcia Ortega rijdt meteen na de les om 21.20 uur weg van de parking in de Handelstraat in Komen. Ze rijdt toevallig achter Carmen en ziet hoe de vrouw zich meteen na het wegrijden aan de zijkant van de straat parkeert. Platte band. Een halfuur later vindt een inwoonster van de Handelstraat het lichaam van Carmen op straat. Afgemaakt met dertien messteken, zware stampen op het gezicht, neus en jukbeen gebroken. Niemand in de straat heeft iets gehoord of gezien. Een compleet mysterie, lijkt het.

Ford Fiesta

Ook Daniel Deriemacker valt uit de lucht wanneer de politie hem belt, tien minuten voor hij om 2 uur ‘s nachts terug thuis zou arriveren. Ze leggen hem urenlang op de rooster, maar Deriemacker zegt niets met de feiten te maken te hebben. Op zijn kleren is geen spatje bloed terug te vinden en er zijn geen getuigen. Tot drie maanden later ene Frederic de kantoren van de politie binnen stapt. Hij zegt dat hij die avond met zijn hond aan het wandelen was in de buurt toen hij plots ingehaald werd door een snel stappende, verdachte kerel die even verderop in een Ford Fiesta met een kapot achterlicht stapte en wegreed. Een gedetailleerde beschrijving van een auto die op de oprit van Daniel Deriemacker blijkt te staan. Ook de beschrijving van de ‘verdachte kerel’ komt overeen met het postuur van Deriemacker. Op 21 april 2017 slaan de speurders hem in de boeien.

Getuigen liegen, vergissen zich of hebben problemen met hun geheugen – Daniel Deriemacker, moordverdachte

Een bekentenis komt er evenwel niet. Bijgestaan door zijn advocaten Pol Vandemeulebroucke en Sahil Malik ontwijkt Deriemacker in ieder verhoor alle netelige kwesties. Er zijn nog mensen met zo’n Ford Fiesta, klinkt het. Hij heeft wél teruggebeld naar Carmen maar ze nam niet op, luidt het. Hij nam zijn gsm niet op omdat zijn handen vol met zwart schuim van een kapot lijmpistool zaten. Er waren geen problemen tussen hem en Carmen, ook al bedroog hij haar langs alle kanten. “Die getuigen liegen, vergissen zich of hebben problemen met hun geheugen”, blijft hij volhouden.

Scheve schaats

De speurders blijven er echter van overtuigd dat Daniel Deriemacker zijn vrouw moedwillig en planmatig heeft vermoord. Dat hij om 19 uur eerst haar achterband plat stak, naar huis reed en daar zijn gsm achterliet, terugkeerde naar Komen om daar zijn vrouw op te wachten in een kreupelbosje in de Handelstraat en haar koelbloedig afmaakte. Om daarna de vermoorde onschuld te spelen. Ook over een motief denken de speurders te beschikken. Drie dagen voor de moord merkte een zus van Daniel Deriemacker de auto van Carmen – een opvallende BMW Z3 – op in de Ooststraat in Wervik. Dezelfde avond volgde een telefoontje van de zus naar haar broer. De speurders vermoeden dat de zus insinueerde dat Carmen opnieuw scheve schaatsen aan het rijden was, maar hard bewijs wordt daar niet voor gevonden.

Dat wordt de rode lijn in het proces dat de komende twee weken gevoerd wordt: vermoedens en aanwijzingen zijn er in overvloed, hard bewijs is er niet. Bovendien zullen de advocaten van de beschuldigde er alles aan doen om het gevoerde onderzoek in twijfel te trekken. Zo stellen de raadslieden zich vragen bij het exacte uur van het overlijden. De speurders situeren het overlijden tussen 21.20 uur, zijnde het einde van de Spaanse les, en 21.29 uur, zijnde het uitvallen van de gsm van Carmen die later vernield teruggevonden werd.

Jury naar Komen

Als Carmen dan al overleden was, dan moest de buurvrouw die haar uiteindelijk om 22 uur vond haar al vroeger gezien hebben, zo redeneren de advocaten. Dat is niet het geval en dus moet dat overlijden later gesitueerd worden, vinden ze. Bij voorkeur na 21.53 uur, het moment waarop Deriemacker een eerste keer probeert om Carmen terug te bellen. Dan kan hij het niet geweest zijn, want hij was op dat moment niet op die plaats. Het zou ons niet verbazen mochten de advocaten aan het hof vragen om met de hele jury naar de Handelstraat in Komen te reizen, tegen valavond, om zelf vast te stellen hoe de zichtbaarheid is. Ze slaagden er al in om 32 extra getuigen, voornamelijk cursisten Spaans, te laten opdraven om daarover te getuigen.

De inzet voor Daniel Deriemacker is hoog. Slagen zijn advocaten in hun opzet, dan gaat hij vrijuit. Lukt het niet, dan riskeert de man levenslange opsluiting. Het proces zal een tweetal weken duren. Morgen/donderdag wordt de jury samengesteld, volgende week dinsdag start het proces echt met de voorlezing van de akte van beschuldiging en de ondervraging van Daniel Deriemacker.

Assisen

Daniel Deriemacker.
Daniel Deriemacker.© GF

Beschuldigde: Daniel Deriemacker (38) uit Wervik.

Slachtoffer: Carmen Garcia Ortega (35) uit Ieper.

Feiten: Moord. Carmen werd op 10 januari 2017 gedood met dertien messteken na haar avondles Spaans in Komen. Deriemacker ontkent.

Advocaten: Pol Vandemeulebroucke en Sahil Malik voor de beschuldigde, Christine Mussche en Liesbet Noens voor de burgerlijke partijen.

Openbaar aanklager: Chantal Lanssens.

Voorzitter: Antoon Boyen.

Volg alles over de zaak-Carmen hier op kw.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.