ASSISEN Openbaar aanklager vordert 19 jaar cel voor Kenny Terryn

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Kenny Terryn (24) heeft procureur-generaal Tom Janssens 19 jaar opsluiting gevorderd voor de doodslag op Kimberley Courtens (20).

De beschuldigde stond terecht voor moord, maar de jury oordeelde donderdagavond dat van voorbedachten rade geen sprake was. Terryn wurgde zijn vriendinnetje op 12 september 2014 in hun appartement in Hooglede. In de feiten zelf zag de openbaar aanklager alleszins geen verzachtende omstandigheden. “Hij heeft twee minuten op haar keel geduwd. Hij had gemakkelijk kunnen stoppen, ze lag daar weerloos. Was hij gestopt, dan was er een volledige overlevingskans.” Daarnaast vroeg Tom Janssens aandacht voor het leed van de familie Courtens. “Er is niets zo erg als een eigen kind verliezen, en dan nog op die manier. Zo gruwelijk, zo zinloos, zo verwoestend.”

Geen uiterlijk verdriet

Kenny Terryn dumpte het lichaam van zijn vriendin in een gracht en bekende zijn daden pas enkele uren later. “Hij heeft iedereen voorgelogen om ermee weg te geraken. Het is mijn innige overtuiging dat Kenny geen spontane bekentenissen heeft afgelegd tegenover zijn moeder.” Een telefoontje van de beste vriendin van Kimberley zou de trigger geweest zijn. “Delphine zegt hem dat het lijk gemakkelijk gevonden zal worden door haar gsm. Dan beseft hij dat het spelletje gespeeld is. Ook in latere verhoren probeert hij aan zijn verantwoordelijkheid te ontsnappen.”

Van doorleefde spijt is volgens de procureur-generaal geen sprake bij de beschuldigde. “Het waren altijd dezelfde zinnetjes, maar geen uiterlijk verdriet. Ik heb een slecht gevoel bij die spijt, er scheelt iets aan. Het ging een ander proces geweest zijn als hij precies had gezegd waarom en hoe het echt gebeurd is.”

Blanco strafblad

ASSISEN Openbaar aanklager vordert 19 jaar cel voor Kenny Terryn
© BELGA

Terryn beschikt nog over een blanco strafblad. “Hij heeft zijn strafregister maar vier jaar blanco gehouden, al waren er wel een paar politionele tussenkomsten. Is dat een grote verdienste? Niet echt, maar blanco is blanco. Ik aanvaard het als een verzachtende omstandigheid.” De risicotaxatie van de gerechtspsychiater baart het OM wel zorgen. “Er blijft een verhoogde kans op gewelddadig recidive in situaties van krenking en verlating. Dat komt vooral voor in een relationele context.”

Ten slotte benadrukte Tom Janssens dat er wel nog iets goeds in de beschuldigde zit. “Ik hoop en geloof dat we elkaar nooit meer voor een rechtbank zullen zien. Ik vraag 19 jaar. Dit betekent dat Kenny voor zijn dertigste voor de strafuitvoeringsrechtbank komt. Dan heeft hij nog een heel leven voor zich. Kimberley heeft die kans niet gekregen. Zij was al dood op 20 jaar.”

“Ontroerd door de uitspraak”

Meester Christian Vandenbogaerde, die Kenny Terryn verdedigt, startte zijn pleidooi door de jury te bedanken voor hun beslissing van donderdagavond. “Ik was ontroerd door de uitspraak. Het recht heeft gezegevierd. Na vandaag zal uw leven nooit meer hetzelfde zijn. U zal over veel zaken anders denken.” In het debat over de strafmaat komen de burgerlijke partijen niet meer aan bod. “En dat is logisch. Zelfs bij een dodelijk verkeersongeval is het verlies van een kind te groot om zomaar een straf te aanvaarden.”

ASSISEN Openbaar aanklager vordert 19 jaar cel voor Kenny Terryn
© BELGA

In principe kan Kenny Terryn na een derde van zijn straf al voorwaardelijk vrijkomen. “Maar dat gaat niet vanzelf. Hij moet in zijn plan aantonen dat hij mag vrijkomen. Men zal ook onderzoeken wat hij doet aan zijn probleem.” Daarmee doelt de verdediging vooral op de verslagen van gerechtspsychiater Paul Lodewyck en psycholoog Jurgen Nys. Die stellen dat Terryn gevaarlijk blijft in situaties van krenking of verlating door een partner.

“Straffen is heel moeilijk. Maar het recht is onze bijbel en biedt een houvast. Bij één verzachtende omstandigheid moet u onder de 20 jaar gaan.” Het blanco strafblad van de beschuldigde is de duidelijkste verzachtende omstandigheid. “Er zijn al veel mensen van 22 jaar met een strafregister. Veel mensen die hier voorkomen hebben al een geweldig verleden met veroordelingen. Kenny is niet zo’n psychopaat.”

“Gevangenis is geen leerschool”

In de gevangenis zoekt Terryn vooral bescherming bij de cipiers. Hij werkt er ook in een vertrouwensfunctie. “Want een leerschool is de gevangenis niet. Je ziet er dingen die je beter nooit zou gezien hebben. Eén of andere dag komt hij terug in de samenleving. Het is mijn overtuiging dat hoe langer we wachten, hoe slechter het zal zijn. Zowel voor hem, als voor de maatschappij.”

Meester Vandenbogaerde duidde zijn standpunt door over een filmpje van een Iraanse executie te vertellen. “De moeder van het slachtoffer moest instemmen. Ze gaat op het schavot en geeft hem een klets. Maar dan doet ze de galg van zijn keel. Die jongen die zijn leven terugkreeg, heeft later een beter leven gemaakt voor zichzelf en voor anderen. Geef Kenny ook hoop. Zonder die hoop is er geen samenleving. Hij heeft dezelfde dag beseft wat hij gedaan had en zich aangegeven. Er zit iets goeds in die jongen. Hij is niet de slechtste mens.”

Het hof en de jury hebben zich om 11.20 uur teruggetrokken voor de beraadslaging over de strafmaat.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier