ASSISEN – Moeder Romy: “Zeg nu toch de waarheid”

Beklaagde Bennet Demeulenaere. © LK
Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Bennet Demeulenaere uit De Panne, die terechtstaat voor de doodslag op zijn dochtertje Romy van vijf weken oud, heeft de moeder van het baby’tje getuigd. “Zeg nu toch de waarheid”, smeekte ze de beschuldigde. Maar die zweeg.

Shana, de voormalige partner van beschuldigde Bennet Demeulenaere en de moeder van slachtoffertje Romy, vertelde eerst hoe ze de beschuldigde had leren kennen. “Hij had me toegevoegd via zijn neef Kenny. Een week later keerde hij terug van op reis om met mij af te spreken. We zijn vrij snel gaan samenwonen, in het begin was dat een goeie relatie. Met zijn dochter uit een eerdere relatie was hij wel bezig en hij was er meestal rustig mee. Ik heb hem nooit agressief gezien naar haar toe. Bennet had wel een bijzondere relatie met zijn moeder, ze was overdreven beschermend en kon mij niet uitstaan.” “

Ik leefde van een OCMW-uitkering van 1100 euro, plus kindergeld. Bennet werkte niet en wou ook niet werken. Hij dronk wel veel en gebruikte ook veel drugs. Maar hij dronk achter mijn rug en loog dan dat het alcoholvrij bier was. Toen Romy geboren werd, is hij langsgekomen in het ziekenhuis maar hij heeft ze nooit vastgenomen. Zijn moeder trok ‘zijn’ dochter (uit een vorige relatie, LK) ook altijd voor ten opzichte van Romy. Ik kon dat niet hebben en dan is er ruzie ontstaan met zijn moeder. Bennet was wel tevreden met Romy, maar ik nam de grootste zorg voor Romy op mij”, vertelde Shana.

“Precies een patattenzakje”

Wat er zich op de fatale dag afspeelde, weet ze niet omdat ze lag te slapen. “Toen Bennet mij wakker maakte, had hij Romy niet bij zich. Hij is ze dan gaan halen, maar ik zag meteen dat er iets niet klopte. Ze was precies een pattatenzakje, zo slap. Ik zei hem direct dat hij de hulpdiensten moest bellen. We zijn dan meegegaan naar het ziekenhuis in Veurne en ik ben dan alleen mee geweest met Romy naar Gent. Toen ik van daaruit belde naar Bennet wou hij eerst niet aan de telefoon komen. Het is van zijn moeder dat ik moest horen dat hij haar wel degelijk geschud had. Ik stond aan de brancard waar Romy op lag. Bennet zelf zei alleen maar ‘sorry, sorry, sorry’, meer kwam daar niet uit”, klonk het.

Opvallend: in september 2018 trouwde Shana nog met de beschuldigde in de gevangenis. “In de eerste periode na de feiten geloofde ik Bennet. Ik ben volledig gemanipuleerd door Bennet en zijn moeder. Zij zei me dat Bennet zoiets nooit zou doen, dat hij voor zijn ‘eigen’ dochter wel goed zorgde. De eerste keer dat ik Bennet zag na zijn aanhouding was in de gevangenis. Zijn moeder was daar ook bij. Ook toen zei hij dat ze uit de zetel was gevallen en dat hij ze twee keer had geschud. Die versie heeft hij negen maanden lang volgehouden. Hij klaagde erover dat de wetsdokter hem niet geloofde.”

“Toen ik opnieuw verhoord werd in oktober 2018, kreeg ik te horen dat hij ze ondersteboven had gehouden terwijl hij ze schudde en dat hij ze onder een koude kraan had gehouden. Dan was het voor mij gedaan, ik heb mijn trouwring uitgedaan en aan het politiekantoor in de struiken gegooid. Zijn moeder heeft me dan staan uitschelden. Ze eiste alle spullen van Bennet terug, maar ik ben daar vertrokken uit dat appartement en de huisbaas heeft alles buiten gezet”, vertelde Shana.

Opvliegend

Volgens haar was de beschuldigde nooit agressief maar kon hij wel opvliegend zijn als hij zonder drugs zat of niet kon drinken. “Hij betaalde zelf vier of vijf gram drugs, zijn moeder kocht voor hem de rest rechtstreeks bij de dealer. Als hij geen drugs of drank had, was hij heel de dag kwaad en nerveus. Niet agressief, maar wel gefrustreerd. In ons appartement heeft hij ook eens gat geslagen in de badkamerdeur”, vertelde ze.

Op het einde van haar getuigenis riep de jonge vrouw de beschuldigde op om eindelijk de waarheid te vertellen. “Het enige wat ik wil is de waarheid weten. Ik zou graag hebben dat hij voor één keer eerlijk is”, zei ze in de richting van Bennet Demeulenaere. Die stond recht. “Krijg ik later ook nog de kans om iets te zeggen? Ja? Dan ga ik dat later doen”, zei hij en zette zich terug neer.

Advocaat Kris Vincke en aanklager Serge Malefason.
Advocaat Kris Vincke en aanklager Serge Malefason.© LK

Eerder op de voormiddag was ook al psychiater Hans Hellebuyck uit Middelkerke komen getuigen. Hij wees op de zwakbegaafdheid van de beschuldigde, maar ook op zijn prikkelbare karakter en zijn povere empathie. “Hij vertoonde heel weinig emoties over de dood van zijn kind, terwijl de meeste ouders in dat geval wel zeer onder de indruk zijn. Hij zegt dat het een ongeval is, dat hij het kind heeft proberen wakker maken door het onder water te houden. Hij vond het zelfs een rare vraag toen ik hem vroeg wat zijn partner ervan zou denken.”

“Wat ook opviel: hij vindt het doodnormaal dat zijn partner de relatie bleef verderzetten. Op een intelligentietestje dat ik uitvoerde, komt hij eruit als zwakbegaafd. Hij is vlug prikkelbaar en reageert snel geagiteerd op bepaalde situaties. Hij was ook frequent gebruiker van marihuana en we weten dat gebruikers van die drug zich snel als het middelpunt van een bepaalde vijandigheid voelen. Als het gaat om mensen die vlug prikkelbaar zijn en alcohol drinken, dan gebeuren er soms heel agressieve daden. Dat zijn van die mensen die u aanvallen als je nog maar in hun richting kijkt”, aldus de psychiater.

Op de vraag van aanklager Serge Malefason of hij de beschuldigde alleen zou laten met zijn kinderen was het antwoord kort en duidelijk. “Neen, absoluut niet. Mijn advies is dat hij nooit meer alleen gelaten mag worden met kinderen”, klonk het.

Dinsdagnamiddag komen nog een aantal familieleden van de beschuldigde getuigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier