ASSISEN – Moeder beschuldigde: “Romy werd ook door haar moeder geschud”

Slachtoffertje Romy. © GF
Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Bennet Demeulenaere uit De Panne, die terechtstaat voor de doodslag op zijn dochtertje Romy van vijf weken oud, heeft de moeder van de beschuldigde getuigd. De vrouw insinueerde dat de moeder van Romy het baby’tje ook geschud had.

Vlak voor de getuigenis van de moeder van de beschuldigde kwam ook haar partner, de stiefvader van de beschuldigde dus, zijn getuigenis afleggen. De man maakte geen al te beste indruk en probeerde vooral een zo positief mogelijk beeld van Bennet Demeulenaere te schetsen.

“Ik ben dik twintig jaar samen met de moeder van Bennet. Hij luisterde niet naar mij, wel naar zijn moeder. Ik heb toch het gevoel dat ik een vaderrol heb kunnen spelen. Ik wist dat Bennet joints rookte, maar ik weet niet hoeveel. Ik was daar niet mee akkoord en hij wist dat. Ik heb hem ook altijd gezegd dat je moet werken als je iets wil maken van je leven. Maar hij trok zich daar niet veel van aan. Hij werd wel een beetje verwend door zijn moeder. Als hij zijn goesting niet kreeg, kon hij soms wel eens agressief worden. Hij kon zich wel eens afreageren op een deur maar wie doet dat niet? Fysiek geweld naar mij toe is er nooit gebeurd. Ach, een klein duwtje. Wie krijgt er eens geen duw?”, bracht de man uit.

Procureur Malefason vond het welletjes en duwde door. “Klopt het dat uw vrouw u verbood om de politie te bellen als u aangevallen werd? Dat u eens voor een wonde aan uw hoofd verzorgd moest worden in het ziekenhuis? Dat de beschuldigde eens een deuk in uw auto stampte omdat u geweigerd had om hem ergens naartoe te brengen?”, vroeg hij. De man boog zijn hoofd en gaf stilletjes toe dat het klopte.

Na de stiefvader was het de beurt aan de moeder van de beschuldigde. “Bennet werd gepest op school omdat hij zwaarlijvig was. Hij nam antidepressiva op doktersvoorschrift vanaf zijn twaalfde. Ook toen het pesten stopte, bleef hij die medicatie nemen. Hij raakte snel in de put en moest dat verder nemen van de dokter. En zijn drankgebruik, ze zeggen dat dit problematisch was, maar wat is problematisch? Thuis dronk hij eens één of twee pintjes. Wij hebben dat niet in huis. Ja, hij nam Antabuse, maar ik weet niet meer waarom. Ik weet dat hij marihuana gebruikte vanaf zijn veertiende, hij rookte dan in het tuinhuis. Dat was eentje of twee per dag, niet echt veel dus. Wat ik daar van vond? Dat het beter voor mijn neus dan achter mijn rug was. Soms betaalde zijn vriendin eens, andere keren deed ik dat. Hij vroeg dan of hij een grammeke mocht gaan halen. Soms mocht dat, soms mocht dat niet. Kwaad is hij nooit geworden. Ik ben er zelf nooit om gegaan. Of toch, misschien één keer maar dat was alleen omdat de dealer bij ons in de buurt woonde”, gaf ze zonder blikken of blozen toe.

Dat haar zoon ook wel eens agressief kon worden, gaf de moeder toe. Al minimaliseerde ze dat. “Als hij zijn goesting niet kreeg, kon hij wel eens agressief worden. Dat ging niet altijd over drugs, dat kon over van alles gaan. Hij klopte dan eens op de deur, één keer een deuk in de auto en hij heeft mijn man ook eens een duw gegeven. Als mijn partner zich eens moeide met de opvoeding van Bennet, dan kon Bennet dat soms wel en soms niet aanvaarden. Toen Bennet zestien jaar oud, aanvaardde hij dat moeilijker. Maar ik heb nooit miserie gehad met mijn zoon. Je mag wel zeggen dat ik Bennet een beetje verwend heb”, aldus de moeder.

Op de vraag van de assisenvoorzitter wat Bennet de avond van de feiten aan haar verteld had, beschuldigde ze plots de moeder van Romy. “Ik weet dat Shana ook een drietal keren het hoofdje van de baby heeft laten vallen maar de politie heeft dat nooit genoteerd. Shana heeft me dat zelf verteld”, klonk het. In de zaal reageerde moeder Shana als door een wesp gestoken. “Maar het klopt dat Bennet toegegeven heeft dat hij Romy ook geschud heeft, dat wel”, vergoelijkte ze. Op zowat elke vraag die mogelijk negatief kon zijn voor haar zoon, had de moeder een standaardantwoord klaar. “Dat weet ik niet meer, dat is te lang geleden.”

Eerder op de namiddag kwam ook Gianni, de neef van beschuldigde Bennet Demeulenaere, op de getuigenstoel zitten. Hij dronk de avond voor de feiten, op Oudjaar, een aantal pintjes met de beschuldigde en de twee rookten ook een paar joints. Daags nadien kwam Gianni opnieuw langs, net nadat volgens Bennet Demeulenaere baby Romy uit de zetel was gevallen.

“Ik kwam binnen langs de achterdeur, Bennet stond in de living naar buiten te kijken. We hebben over voetbal gepraat, over een nieuw hondje, een beetje over van alles. Romy heb ik niet gezien. Na een tijdje merkte ik dat Bennet er met zijn gedachten niet bij was. Plots is hij naar boven gelopen en toen hij terug naar beneden kwam, nam hij de telefoon en zei hij dat er iets met Romy aan de hand was. Ook toen heb ik Romy niet gezien. Bennet was een beetje aan het wenen en was zeer nerveus”, vertelde neef Gianni.

Volgens hem was Bennet Demeulenaere in de keuken nog een spelletje op zijn gsm aan het spelen. Waar baby Romy op dat moment was, leek een raadsel. “Ik heb ze niet gezien. Niet toen ik binnenkwam, niet toen Bennet naar boven ging. Als hij ze bij zich had, zou ik ze gezien hadden”, vertelde de getuige. “Dan moet ze al bij Shana geweest zijn”, sprak de beschuldigde het dossier en zijn eerdere verklaringen tegen.

Woensdag komen de laatste getuigen aan bod, donderdag volgen de pleidooien. Het arrest zal wellicht pas donderdagavond laat bekend zijn.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten