ASSISEN Leugendetector bevestigt de versie van Shawn Vantroyen

Op het assisenproces tegen Shawn Vantroyen (24) uit Oostende is de test met de leugendetector uitgebreid aan bod gekomen. Volgens de test reageert de beschuldigde niet leugenachtig als hij ontkent dat hij de bedoeling had om Dirk Capelle (58) uit Roksem te doden.

© BELGA

Op 28 december 2012 werd Shawn Vantroyen aan een polygraaftest onderworpen. Met drie verschillende vragen werd gepolst naar zijn bedoeling tijdens de feiten. Met drie andere vragen probeerden de onderzoekers te achterhalen of de homoseksualiteit van het slachtoffer een rol speelde. “Het resultaat was dat er geen leugenachtige reacties waren. Het is dus meer dan waarschijnlijk dat hij de waarheid sprak bij die vragen”, aldus Gregorio Cornelis.

Hoe betrouwbaar is de test?

Openbaar aanklager Yves Segaert-Vanden Bussche plaatste vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de test. “De studies zijn duidelijk, we hebben een betrouwbaarheid van 90 tot 98 procent.” Het OM merkte ook op dat pathologische leugenaars mogelijk de test kunnen beïnvloeden. “Studies tonen aan dat psychopaten geen schuldgevoel hebben, maar wel weten dat ze liegen. Een kernpsychopaat als Abdallah Aït-Oud had bijvoorbeeld wel leugenachtige reacties”, zei de getuige.

“Studies tonen aan dat psychopaten geen schuldgevoel hebben, maar wel weten dat ze liegen”

In eerste instantie dacht de wetsdokter aan wurging als doodsoorzaak. Een leugendetectortest over dat onderwerp eindigde onbeslist. “De oppervlakkige spieren van de keel waren massief bloederig, er waren zelfs bloedingen achter de keel. Ik stelde ook meerdere fracturen in het keelskelet vast”, aldus wetsdokter Geert Van Parys. Een college van deskundigen stelde dit beeld van een wurging enigszins bij. “Die bijzonder indrukwekkende letsels in de hals kunnen niet louter verklaard worden door schoppen. Er moet een een plettende component met de voet op de hals bij zijn. Dat kan ook bijna uitsluitend in rugligging”, getuigde professor Wim Vandevoorde.

Nochtans beweert de beschuldigde dat hij enkel schoppen en slagen uitdeelde. Vantroyen houdt ook vol dat Dirk Capelle op handen en knieën zat toen hij hem achterliet. “Dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Het kan dat hij nog leefde, maar hij zal niet meer bij bewustzijn zijn geweest.” Het slachtoffer liep heel wat uitwendige letsels op, al waren die niet dodelijk. “De doodsoorzaak is verstikking. Zijn onderkaak was niet alleen gebroken, maar ook verplaatst. Hij had ook een gebroken neus en meerdere ribfracturen. Er waren enorme zwellingen en kneuzingen in het gezicht”, aldus dokter Van Parys.

Vuistslagen weinig waarschijnlijk

Bij de beschuldigde stelde de wetsdokter slechts twee schaafwonden op zijn rechterbeen vast. Vuistslagen lijken de deskundigen dus weinig waarschijnlijk. Vantroyen beweerde ook dat hij door hartproblemen niet kon weglopen toen het slachtoffer hem bleef aanklampen. “We hebben dat getest, en hij had inderdaad een relatief slechte conditie. Hij is niet supersportief, maar het is overdreven dat hij helemaal niet kon weglopen.”

Dinsdagmiddag komen de gerechtspsychiaters nog aan het woord.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.