ASSISEN “Homo’s zijn voor hem mensen die niet mogen bestaan”

Dinsdagnamiddag omschreven alle getuigen de beschuldigde als een behulpzame, eerlijke, introverte jongen. © BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Shawn Vantroyen (24) is gebleken dat de beschuldigde na de feiten snel van kledij veranderde. Enkele vrienden bevestigden tijdens hun getuigenis dat ze de Oostendenaar hierbij hielpen.

De ochtend van 3 juni 2011 zocht de beschuldigde contact met zijn toenmalige schoonbroer. “Hij vroeg of ik schoenen wilde brengen, en dat heb ik dan ook gedaan. Hij vertelde ook dat er in het Bosje een vechtpartij uit de hand was gelopen. Ik ben er niet verder op ingegaan, want zoiets kan iedereen gebeuren.” Wesley Caenepeel bleef Vantroyen na de feiten opzoeken in de gevangenis. “Hij is nog altijd één van mijn beste vrienden, ik zal hem nooit in de steek laten.”

Een zwemshort en een trainingsbroek

Diezelfde ochtend had Shawn Vantroyen ook al afgesproken met een andere vriend. “Ik heb toen eigenlijk niets speciaals opgemerkt, al vond ik wel dat hij afwezig was.” In de namiddag probeerde de getuige Vantroyen te helpen om buiten schot te blijven. “Ik heb hem een zwemshort gegeven. Ik heb een witte plastic zak met zijn kledij en schoenen in de tuin van Roger weggestoken, tussen een aantal stenen.”

“Hij moest niets weten van homo’s, maar ik ben daar ook niet zot van”

Roger Vandenabeele beweert dat hij niet zag hoe de plastic zak in zijn tuin verstopt werd. De getuige wist, net als de andere vrienden van de beschuldigde, wel van de feiten af. “Hij had verteld dat hij in het Bosje gebatterd had. Hij had schrik dat het slecht afgelopen was.” In de vooravond voerde de getuige Vantroyen nog naar een andere vriend. “Ik heb hem toen die trainingsbroek gegeven, want anders moest hij in die zwemshort van Sidney blijven rondlopen.”

Dinsdagnamiddag omschreven alle getuigen de beschuldigde als een behulpzame, eerlijke, introverte jongen. Ze minimaliseerden zijn afkeer voor homo’s enigszins. “Hij moest niets weten van homo’s, maar ik ben daar ook niet zot van”, aldus Chesney Gerber. “Voor Shawn zijn homo’s tegen de natuur.” Ook over het alcoholgebruik van de beschuldigde had de getuige een pertinente mening. “Hij dronk elke avond een pintje. Maar ach, ik doe dat ook. Als hier nu geen water zou staan, was ik ook bier aan het drinken.”

Incident op woonboot in Blankenberge?

Uit een voorgelezen verklaring van een afwezige getuige kwam die homohaat van Vantroyen wel duidelijk naar voor. De kennis van de beschuldigde beweert dat hij zelfs regelmatig bewust homo’s opzocht om hen te slaan. “Hij vertelde dat hij een afspraak maakte met een homo, op een woonboot in Blankenberge. Hij heeft hem dan geschopt en geslagen. Hij is echt geschift. Homo’s zijn voor hem mensen die niet mogen bestaan.” De verdediging merkte op dat de politie van alle geciteerde incidenten geen enkel bewijs kon vinden. De man op de woonboot werd zelfs nooit gevonden.

Woensdagochtend komen nog meer vrienden van de beschuldigde aan het woord. In de namiddag zal de familie van Dirk Capelle getuigen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier