ASSISEN – “Hij ging als een beest tekeer”

Procureur Chantal Lanssens. © LK
Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Wervikaan Daniel Deriemacker (38), die beschuldigd wordt van de moord op zijn echtgenote Carmen Garcia Ortega (35) uit Ieper, heeft advocaat-generaal Chantal Lanssens haar rekwisitoor gehouden. “Laat u niet misleiden, Daniel Deriemacker ging als een wild beest tekeer”, zei de openbare aanklager.

Chantal Lanssens begon haar uiteenzetting met een verduidelijking voor de twaalfkoppige jury. “Het is niet Carmen die hier terecht staat. Het is over de laffe, brutale moord op Carmen die u zal moeten oordelen en vooral over degene die hier verantwoordelijk is. Carmen is nu nog slechts een herinnering omdat Daniel Deriemacker haar veroordeeld heeft tot de doodstraf. Zonder eerlijk proces, zonder verzachtende omstandigheden heeft hij haar doodsvonnis zonder pardon uitgevoerd. Voor deze man zouden heel wat getuigen hun hand in het vuur gestoken hebben, zegden ze. Nogal een geluk dat ze dat niet gedaan hebben.”

“Dit proces is geen tactisch spelletje, geen kwestie van winnen of verliezen. Dat laat ik graag aan anderen over. Het gaat hier over de waarheid. Laat u niet misleiden door theorieën die alles op zijn kop zetten. Ontken het licht van de zon niet. Vergeet niet dat een dader die zijn betrokkenheid ontkent al van bij het begin van zijn ondervragingen aan zijn verdediging begint te werken”, waarschuwde aanklager Lanssens.

“Carmen moest eraan, dat is duidelijk. Ze zou zelfs twee keer vermoord geweest kunnen zijn, zo getuigde de wetsdokter. Ze is gestorven door de dertien messteken die ze kreeg, maar ook door de vele stampen op haar hoofd zou ze gestorven zijn. Ook de voorbedachtheid is duidelijk: er is de voorbereiding, het platsteken van de band, het klaarmaken van de Ford Fiesta, het voorzorgen nemen zodat hij een alibi heeft. De bewijzen dat hij de dader is, zijn voorhanden”, stelde de aanklager.

Plan A

Daarna overliep ze de fatale avond zoals die volgens haar moet verlopen zijn. “Waarom moest hij zo snel weg bij zijn minnares Stefanie? Ze hebben daar nog seks gehad, maar dat heeft daar allemaal niet lang geduurd, zo blijkt uit het telefonie-onderzoek. Het was zijn vrije avond, Carmen was naar de les Spaans, dus ze hadden alle tijd om het er eens goed van te nemen. Waarom die haast? Omdat hij al het plan had opgevat om Carmen te vermoorden en hij nog op verkenning moest, om te zien of zijn vrouw wel in de cursus Spaans zat. Daarom reed hij van bij zijn minnares naar het centrum van Komen.

“Daar stak hij de rechterachterband van Carmen plat, nadien reed hij terug naar huis. Dat blijkt uit de sms-conversatie met Carmen en met zijn minnares Stefanie, die plots en abrupt stopt. Ook op de sms’en van Carmen komt geen antwoord meer. Dit vanaf 20.43 uur. Dus wat heeft hij gedaan tussen 19.20 en 20.40 uur? Hij heeft zich klaar gemaakt. Zijn moordwapen gekozen, zijn Ford Fiesta klaar gezet, zijn kledij gekozen, zijn handschoenen aan getrokken. Hij parkeert zich op zo’n 700 meter van Carmens school en gaat te voet. In het struikgewas ter hoogte van de parking verstopt hij zich. Want het was zijn bedoeling om haar daar te vermoorden, op die parking”, meende de procureur.

Roofdier

Ze ging verder. “Dat was zijn plan A. Hij hoopte waarschijnlijk dat ze meteen zou voelen dat ze een platte band had en op de parking zou blijven. Maar Carmen vertrok toch. En stopt even verder omdat ze voelt dat haar BMW – met achterwielaandrijving – niet meer stabiel rijdt. Ze belt meteen een paar keer naar haar man, spreekt ook iets in maar het is op dat moment dat ze verrast wordt door haar moordenaar. Meneer Deriemacker heeft haar via dat parallelle pad in de struiken kunnen volgen. Hij is als een wild beest, als een roofdier uit die struiken gesprongen en heeft haar dertien keer gestoken. Carmen is gevallen en hij heeft haar dan gestampt met extreem geweld waardoor haar hele schedelpan gebroken was, haar oogkassen, haar kaakbeenderen. Haar hoofd was eigenlijk geëxplodeerd.”

“Het mes heeft hij daar gegooid en hij is snel weg gewandeld naar zijn auto. De handtas van Carmen neemt hij mee want hij wil het laten lijken op een roofmoord. De gsm nam hij ook mee en die heeft hij geplooid met veel geweld. Ook de portefeuille van Carmen, die we nooit hebben teruggevonden, nam hij mee”, klonk het.

Gezocht: alibi

De procureur benadrukte dat Daniel Deriemacker volgens haar bijzonder secuur te werk ging. “Op dat moment was hij bezig met de perfecte moord te plegen. Niemand had hem gezien of iets gehoord. Maar ter hoogte van het station heeft hij pech. Daar komt hij Frederic R. tegen, die op wandel is met zijn hond en in dezelfde richting als Deriemacker wandelt. Die man ziet hem in zijn Ford Fiesta stappen en wegrijden. Naar huis, want we zien dat hij opnieuw bezig is met zijn gsm om 21.48 uur. Dat is het ogenblik waarop hij aan zijn verdediging en aan zijn alibi begint te werken. Hij had minstens zeven gemiste oproepen van Carmen.”

“Het eerste wat hij doet, is bellen naar zijn minnares. Daarna naar zijn echtgenote, twee keer maar hij kan niets inspreken want de gsm is ondertussen kapot. Hij zet zijn Ford Fiesta terug, doet zijn kleren uit en stopt ze in een zak. En dan gaat hij, ondanks zijn vrije avond, gaan werken in Drongen. Onderweg stuurt hij, zogezegd zeer ongerust, een berichtje naar zijn zus om te vragen of zij weet waar Carmen is. Maar als je zo ongerust bent over je vrouw en die avondschool is maar twee straten rijden, waarom rij je daar dan niet langs? Waarom vertrek je dan gewoon naar je werk?”, vroeg de procureur zich af.

Stroomversnelling

Ze somde daarna alle elementen op die volgens haar samen het bewijs zijn van de betrokkenheid van Daniel Deriemacker bij de moord op zijn vrouw. “Eerst en vooral het getuigenis van Frederic R., dat zeer gedetailleerd was in de beschrijving van de Ford Fiesta. Die man heeft een heel bijzondere opmerkingsgave. Hij wist zelfs dat er een dame op de bus zat te wachten en dat klopte, die dame is hier geweest. De verklaring van de kroongetuige kan op geen enkele wijze in twijfel getrokken worden. Alles wat die man zegt, kan bevestigd worden door objectieve elementen in het dossier. Door zijn getuigenis is het onderzoek in een stroomversnelling geraakt”, verklaarde de aanklaagster die haar betoog nu moet onderbreken omdat een jurylid om een korte pauze verzoekt.

Binnen een kwartiertje gaat Chantal Lanssens verder met haar rekwisitoor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier